IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетяват собствениците на 2900 имота в Кресненското дефиле

Парцелите са нужни за строителството на лот 3 на магистрала „Струма“

11:27 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Обезщетяват собствениците на 2900 имота в Кресненското дефиле

Новият участък от магистрала „Струма" между Благоевград и Сандански ще засегне 2900 имота в общините Благоевград, Кресна, Симитли и Сандански. Това е записано в договора, който е сключен между Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" и обединение между шуменската фирма „Гео Консулт" и няколко физически лица, което трябва да оцени имотите, съобщи в. „Труд“.

Според документа 91% от парцелите са земеделски, по 2% са в урбанизирани територии или в горски фонд, близо 4% са водни площи, а други близо 2% попадат в сервитути на транспортни съоръжения.

При строителството на лот 2 на „Струма“ между Дупница и Благоевград държавата плати преди две години по около 450 лева на декар за земеделска земя. Новият участък обаче минава предимно през планински местности и е възможно обезщетенията да са по-ниски. Фирмата ще трябва да изготви докладите до лятото на 2015 г., а кабинетът ще определи и отпусне обезщетенията към септември.

Припомняме, че в този участък за момента е планирано да бъде изграден 15-километров тунел, който се оценява на 750 млн. евро. Ако бъде изпълнен този проект, разходите за него ще надхвърлят всички средства за пътища по бъдещата оперативна програма „Транспорт“.

В момента се разработва алтернативен вариант на трасето, който предлага да бъде изграден четирилентов път с няколко по-малки тунела и виадукти. Така ще бъдат спестени средства от програмата за проектите за магистрала „Хемус“ и за тунела под Шипка.

Кой от двата варианта ще бъде предпочетен зависи от екооценката, която трябва да е готова през лятото на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още