IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат данъчни облекчения за инвеститори в реставрация на сгради-паметници

Необходима е държавна програма за популяризация на паметниците на културата, обвързването на тези обекти с туризма и генерирането на приходи от тях, смятат запознати

15:21 | 08.11.11 г.
<p>
	Къщата на Яблански в София (сградата на бившето китайско посолство) след реставрацията. Снимка: <a href="http://www.nikom-eood.com/index.html" target="_blank"><strong>nikom-eood.com</strong></a></p>

Къщата на Яблански в София (сградата на бившето китайско посолство) след реставрацията. Снимка: nikom-eood.com

Да бъдат въведени данъчни облекчения за средствата, вложени за опазване и реставрация на недвижими имоти-паметници на архитектурата и културата. За това настоява директорът на Националния институт за недвижимо културно имущество (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова.

Тя беше подкрепена и от участниците в дискусията за паметниците на културата и архитектурата, която се проведе като част от конференцията за инвестиции и пазар на  имоти BalREc. Те се обединиха около мнението, че има нужда от държавна програма за популяризация на паметниците на културата, обвързването на тези обекти с туризма и генерирането на приходи от тях.

Според арх. Кандулкова е необходимо още да се осигури целево европейско финансиране за обекти-паметници на културата, които са частна собственост. Това финансиране по нейните думи може да бъде скрепено с договор за публично-частно партньорство, така че да бъде гарантиран общественият интерес.

„Трябва да има създадена такава партньорска единица – между държава и частник, община и частник, музей и частник, като частник – това е юридическо или физическо лице“, коментира пред журналисти арх. Кандулкова.

Директорът на института каза още, че е необходимо да бъде разработен специален наръчник за собственици и/или инвеститори в сгради – паметници на културното и архитектурното наследство. Според сегашната процедура всеки собственик или инвеститор е длъжен да съгласува всички ремонтни и възстановителни дейности с института и да чака разрешение за работите от министъра на културата. Това изключително много бави работата по такива сгради, а нерядко и собственици, и инвеститори предпочитат да си платят глобите, отколкото да губят време в чакане.

В тази връзка участниците в дискусията за паметниците на културата настояха да бъдат открити филиали на института поне в градовете, където има силна концентрация на сгради – паметници на културата. Засега на територията на страната действат само регионалните инспектори на главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, които са основно с надзорни функции.

Арх. Кандулкова обясни още, че ако изискванията за ремонтно-възстановителните работи на сгради-паметници на културата и параметрите на намеса на строителите са предварително разписани, всеки ще знае точно какво се иска от него и как да си подготви проекта така, че да не се връща неколкократно за преработка и допълнително съгласуване.

Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още