IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат данъчни облекчения за инвеститори в реставрация на сгради-паметници

Необходима е държавна програма за популяризация на паметниците на културата, обвързването на тези обекти с туризма и генерирането на приходи от тях, смятат запознати

15:21 | 08.11.11 г.
<p>
	Къщата на Яблански в София (сградата на бившето китайско посолство) след реставрацията. Снимка: <a href="http://www.nikom-eood.com/index.html" target="_blank"><strong>nikom-eood.com</strong></a></p>

Къщата на Яблански в София (сградата на бившето китайско посолство) след реставрацията. Снимка: nikom-eood.com

Приоритетна за института за недвижимото културно имущество е актуализацията на регистъра на паметниците на културата в страната, които са над 40 хиляди, посочи директорът на ведомството. Все още обаче не е ясно какви средства ще са необходими за обновяването му. Първо е необходимо да бъдат променени някои наредби, така че да се подготви пакет от материали, нужни за актуализацията на регистъра, обясни арх. Йорданка Кандулкова.

Тя обясни, че институтът е разработил проект за изграждане на специализиран софтуер и дигитализация на пилотна база от архива на ведомството, които ще се ползват при създаването на електронния регистър.

Важна стъпка е и изграждането на специализирана кадастрална карта на недвижимото имущество със статут на паметници на културата. Представители на института са се срещали с представители на агенцията по кадастъра в тази връзка, но капацитетът на института е недостатъчен. Само за администрирането и поддръжката на кадастралната карта на паметниците на културата са необходими минимум 4 души персонал, които все още не са разрешени като щатни бройки, каза арх. Кандулкова.

Като цяло капацитетът на института е недостатъчен, смята тя. По изчисления на директора на ведомството за нормалната работа на ведомството са нужни минимум 102-ма души, а в института работят 49 специалисти и още 3-ма души персонал.

Сериозни са и проблемите с бюджета на института. Експертите там работят за заплати около 400 лева бруто, а приходите от такси за съгласувателните процедури потъват в централната хазна, а не се връщат във ведомството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още