IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се по проект за паркинг под площад "Македония" в София

За реализирането на ключови за столицата проекти вероятно ще се прилага принципът на публично-частното партньорство

14:11 | 16.01.12 г. 2
<p>
	Главният архитект на София Петър Диков (на преден план). Снимка: БТА</p>

Главният архитект на София Петър Диков (на преден план). Снимка: БТА

Предстои изграждането на подземен паркинг под бул. "Македония" в София с 900 места, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков по време на представянето на инвестиционната програма на общината, предаде БТА.

Паркинг на три нива и с 600 места ще бъде изграден и под част от столичния бул. "В. Левски". По думите на Диков вече е заявен инвеститорски интерес към съоръжението. Предвидено е една част от паркоместата да се продава на граждани, а останалата - да се дава за паркиране срещу заплащане.

Направление "Архитектура и градоустройство" към общината ще подготви еднотипни проекти за санирането на 12-те вида панелни сгради, характерни за столицата, съобщи още Петър Диков. Проектите ще се предоставят безплатно на етажните собствености.

Според арх. Диков това ще ускори процедурите по предприемане на мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради. По думите му по отношение на енергийната ефективност България изостава значително в сравнение с Румъния, където вече са усвоени 1,1 млрд. евро.

Заради кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. трябва да се изградят културни центрове в районите "Люлин", "Младост", "Дружба", като се търси място за подобен център и в "Надежда".  Тези центрове трябва да се съчетават с бизнес зони, за да са по-привлекателни, посочи главният архитект.

На принципа на публично-частното партньорство в София ще се поставят еднотипни спирки, афишни колони и други градски съоръжения. На подобен принцип вероятно ще бъдат изградени и четири пешеходни мостове (пасарелки) при четири от автобусните спирки над южната дъга на околовръстното шосе на столицата.

Според Петър Диков всички ключови проекти в София трябва да се реализират на принципа на публично-частното партньорство. Той би могъл да бъде приложен и при изграждането на участъка между метрото от квартал „Лозенец“ до ул. „Сребърна“ в квартал "Хладилника". Това може да стане с отдаването на терени за магазини в двете метростанции срещу финансиране на изграждането на самите станции.

Този принцип най-вероятно ще бъде приложен и за изграждането на нов спортно-рехабилитационен център в София на мястото на бившия увеселителен комплекс „София ленд“, но това ще стане след приключването на съдебните дела за терена.

Предстои обявяването на търг за концесионирането на част от "Западния парк" за изграждането на атракционен комплекс.

Принципът на публично-частното партньорство ще се приложи и за експлоатацията на други два минерални извора в града - при Централната минерална баня и на ул. "Милин камък" в квартал "Лозенец".

Петър Диков припомни, че пред завършване и проектирането и обявяването на търг за изграждането на почти целия скоростен пръстен около София, който ще я свързва с магистралите "Тракия", "Люлин", "Хемус" и с бъдещия участък до Калотина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Пешо, айде постройте някой паркинг най-накрая стига с тия проекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
А дано най-после, че ми мина младостта в очакване.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още