IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната програма на София за тази година надхвърля 610 млн. лв.

Със 100 млн. лв. повече са средствата, които се очаква да се усвоят от еврофондовете

10:47 | 16.01.12 г.
<p>
	Липсата на велоалеи се сочи сред основните проблеми за свободното движение в столицата &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Липсата на велоалеи се сочи сред основните проблеми за свободното движение в столицата     Снимка: БТА

Инвестиционната програма на София за тази година е в размер на 613,8 млн. лв., като от тях 437,8 млн. лв. се очаква да се осигурят по оперативни програми. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов при днешното представяне на финансовата програма за 2012 г., предаде БТА.

Тази година в бюджета се предвиждат над 100 млн. лв. повече от миналата като финансиране от европейски програми, поясни и кметът Йордънка Фандъкова. Близо 70 процента от инвестиционните разходи са предназначени за изграждането на метрото, а 17 процента са свързани с програмите за управлението на отпадъците, поясни още Барбалов.

Йорданка Фандъкова информира общинарите, че предстои да се изработи и програма за ремонт на тротоарите в града, която за тази година включва реконструкция на 25 километра от пешеходните зони. За целта са заделени 2 млн. лв.

Пак през 2012 г. ще се прокарат и 12 километра велосипедни алеи, сред които са продължението на велоалеите от "Ломско шосе" до "Лъвов мост", както и нови зони в район "Люлин" и по булевард "България", в отсечката от бул. "Гоце Делчев" до Националния дворец на културата.

Според ръководството на общината очакваните собствени приходи в бюджета за 2012 година в размер на 521,6 млн. лв. са реалистични. От тях данъчните приходи се планират да бъдат 230,1 млн. лв., от които 85 млн. лв. са от от данък "сгради" и 65 млн. лв. от данъка върху превозните средства.

При местните оперативни разходи 90 млн. лв. ще се насочат за градския транспорт, 87 млн. лв. - за почистването на столицата, а за капиталовата програма на общината са заделени 103 млн. лв. собствени приходи.

Столичната община не предвижда нови заеми през 2012 г., като разходите за обслужването на съществуващия дълг са 3,5 процента от собствените й приходи, при 15 процента законоустановен максимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още