Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Разделение изток-запад на европейския офис пазар

Наемите на първокласни площи на повечето западноевропейски пазари са в застой, увеличения се наблюдават основно в Централна и Източна Европа и скандинавските страни

Разделение изток-запад на европейския офис пазар

Офис сграда в Берлин. Снимка: sxc.hu

Подновената предпазливост на офис наемателите стана причина за намалена активност на основните офис пазари в Европа, с изключение на Москва, сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитиран от PropertyEU.

Според анализа несигурността, породена от дълговата криза и общия икономически климат, е засегнала поведението на наемателите, като много от тях предпочитат да удължат съществуващите си договори или да наемат краткосрочно повече площи, вместо да се местят, поне до появата на по-категорични признаци на възстановяване. В резултат на това общото усвояване на офис площи в Европа за първото полугодие е намаляло с 6% на годишна база и с 12% в сравнение с втората половина на 2010 г.

Въпреки това анализът на CBRE сочи увеличено усвояване през второто тримесечие на годината (+7%), което отразява по-силното търсене в малък брой градове. Сред тях прави впечатление Москва, където през второто тримесечие са усвоени 295 хил. кв. м - ръст от 34% спрямо първото. Повишения на тримесечна база са отчетени и в Мюнхен, Амстердам и Франкфурт.

Индексът на CBRE за наемните нива в 27-те страни членки на ЕС остава непроменен през второто тримесечие заради застой на наемите на първокласни площи на повечето западноевропейски пазари. Доколкото се наблюдават увеличения, те са концентрирани в по-бързо растящите икономики в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и скандинавските страни. Отново прави впечатление Москва, където наемите на първокласни офиси са нараснали с 10% през второто тримесечие. В Осло също е отчетен ръст от 10% на тримесечна база.

Още по темата

На няколко отделни пазара наемите продължават да вървят надолу. В Атина наемите бележат спад от 15,5% на годишна база през второто тримесечие, в Дъблин понижението е с 6,4%, а в Мадрид – с 1,9%.

На всички европейски пазари нивата на незаетост продължават да намаляват. Обемът на завършените нови сгради се очаква да остане нисък поне още две години, като само няколко града, сред които Лондон, имат значителен обем от проекти в процес на развитие. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност