IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в САЩ намаляват

През третото тримесечие в страната са сключени сделки на стойност 49,8 млрд. долара, което е спад от 15% спрямо второто

17:31 | 20.10.11 г.
<p>
	Наемите и&nbsp;усвояването на офиси нарастват&nbsp;благодарение на градове с концентрация на технологични компании. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Наемите и усвояването на офиси нарастват благодарение на градове с концентрация на технологични компании. Снимка: sxc.hu

Американският пазар на бизнес имоти се е забавил през изминалото тримесечие на фона на икономическата криза и ограниченото кредитно финансиране, предаде Bloomberg.

През третото тримесечие на годината в страната са сключени сделки на стойност 49,8 млрд. долара в сравнение с 58,5 млрд. долара през предходното тримесечие, сочат предварителни данни на Real Capital Analytics Inc. Спадът от 15% е вторият по големина от първото тримесечие на 2009 г. насам, показват изчисленията на компанията за изследвания в сектора на недвижимите имоти.

Сред причините за забавянето на сделките са задълбочаващите се опасения, че дълговата криза в Европа може да се разпространи, а икономиката на САЩ може да навлезе в нов период на рецесия.

За разлика от жилищния пазар в САЩ, където продажбите са горе-долу на същите нива като в края на рецесията през 2009 г., търсенето на бизнес имоти се съживи, особено на ключови пазари като Ню Йорк, Вашингтон и Сан Франциско. Сделките с бизнес имоти през второто тримесечие са били почти два пъти повече в стойностно изражение спрямо същия период на миналата година и четири пъти над минимума след рецесията от 12,9 млрд. долара през първото тримесечие на 2009 г.

Цените на бизнес имотите са почти без промяна през три от четирите последни месеца заради "страха", който се промъква на пазара, обяви неотдавна Green Street Advisors Inc.

Преди забавянето цените се бяха възстановили до три четвърти от стойностите след стагнацията на пазара на кредити в края на 2008 г., според базираната в  Калифорния компания за имотни изследвания Newport Beach.

Сделките за офис сгради, хотели, индустриални имоти, апартаменти и търговски комплекси са се увеличили с 39% през третото тримесечие на годишна база, което показва, че по-скоро е налице забавяне, отколкото спиране на възстановяването.

Портфейлни сделки

Част от спада на тримесечна база се дължи на големите портфейлни сделки, сключени през второто тримесечие. Сред тях бе придобиването на стойност 9 млрд. евро от страна на Blackstone Group LP на търговските центрове в САЩ, собственост на австралийската Centro Properties Group. Общата стойност на портфейлните сделки през третото тримесечие е 9,36 млрд. долара спрямо 17,8 млрд. долара за предходния период, според Real Capital.

Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още