IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в САЩ намаляват

През третото тримесечие в страната са сключени сделки на стойност 49,8 млрд. долара, което е спад от 15% спрямо второто

17:31 | 20.10.11 г.
<p>
	Наемите и&nbsp;усвояването на офиси нарастват&nbsp;благодарение на градове с концентрация на технологични компании. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Наемите и усвояването на офиси нарастват благодарение на градове с концентрация на технологични компании. Снимка: sxc.hu

"Нестабилна почва"

"Американската икономика и световната икономика са на много нестабилна почва", твърди Стивън Малпеци, професор по икономика на имотите и градските райони в бизнес школата на Университета Уисконсин в Мадисън. "Бизнес имотите не съществуват във вакуум и няма да има възстановяване до степента, в която бизнесът би имал доверие; това на свой ред зависи от потребителите", казва той.

Изтощено доверие

Несигурността, предизвикана от евентуалните загуби на американските банки заради дълговата криза в Европа, изтощава доверието и пречи на продажбите, зависещи от ценните книжа, обезпечени с бизнес имоти, особено на по-малките пазари, според Майкъл Нот, управляващ директор на Green Street. Инвестициите в търговски имоти няма да отбележат нивата, регистрирани през предходните тримесечие на 2011 г., докато не бъде постигнато "известно трайно спокойствие" е еврозоната, допълва той.

Наемите

В национален мащаб наемите и степента на усвояване на офис площите през третото тримесечие бележат ръст на годишна база най-вече благодарение на градове с концентрация на технологични компании, съобщи по-рано този месец Reis Inc. Ръст има и при наемите на апартаменти, макар че степента на усвояване нараства с по-бавно темпо спрямо предходното тримесечие.

При търговските имоти делът на неусвоените площи в регионалните молове се е разширил до 9,4%, което е най-високата му стойост от поне десет години насам.

"Ако нищо не се промени и ситуацията в Европа и САЩ остане нестабилна, на капиталовите пазари на имоти ще има още вълнения", прогнозира Спенс Леви, който оглавява отдела за капиталови пазари в САЩ в CBRE.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още