IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд грози държавна агенция в САЩ заради рухването на Световния търговски център

Агенцията, притежаваща земята на Световния търговски център, е обвинена в небрежност, допринесла за бързото разрушение на комплекса

18:06 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: PANYNJ</p>

Снимка: PANYNJ

Американската държавната институция, управляваща транспортната инфраструктура в Ню Йорк и Ню Джърси, PANYNJ, може да бъде съдена заради небрежност във връзка с разрушаването на Световния търговски център по време на атаките на 11 септември 2001 г., пише Ройтерс, цитирайки американски апелативен съд.

Агенцията, която е собственик на правата на земята за комплекса, е един от най-големите емитенти на американския общински облигационен пазар на обща стойност 2,9 трлн. долара. В последно време нейните финанси са под напрежение заради скъпия проект за възстановяването на Световния търговски център.

Още в годините след 11 септември срещу агенцията бе отправено обвинение от страна на енергийната компания Consolidated Edison Inc, която има енергийна станция на територията на Световния търговски център. Компанията твърди, че агенцията може да бъде заведена под отговорност по отношение на бързото рухване на сградата.

По-късно обаче това обвинение срещу агенцията бе отхвърлено. Сега обаче от апелативния съд обявяват, че това е било грешка.

Това може да даде нов ход на иска срещу агенцията заради небрежност по отношение на строителството или управлението на Световния търговски център.

От Consolidated Edison Inc твърдят, че агенцията неправомерно е позволила на своите наематели да поставят горивни контейнери, чието възпламеняване е ускорило разрушението на сградата късно следобед на 11 септември.

През 2006 г. на мястото на Световния търговски център бе завършена нова кула с 42 етажа – първата сграда, която бе построена в рамките на проекта за възстановяването на комплекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още