IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече българи търсят потребителски кредит за рефинансиране на стари дългове

Ипотечният пазар е бил спокоен през февруари, само най-младите кандидат-купувачи на жилища изчакват да отмине политическото напрежение

11:44 | 25.03.13 г.
Все повече българи търсят потребителски кредит за рефинансиране на стари дългове

Отчита се сериозeн ръст на консултациите за потребителски кредити с цел рефинансиране на няколко различни кредита, задължения по кредитни карти или бързи кредити и изчистване на натрупани задължения през зимните месеци, съобщават от консултантската компания КредитЦентър и creditpoint.bg.

От всеки десет запитвания за потребителски кредит, осъществени през февруари, шест са с такава цел, посочват експертите. „Притеснителното е, че 1/3 от тях вече са натрупали повече задължения, отколкото месечните им доходи позволяват, а някои вече имат и просрочия по част от кредитите си. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовите си затруднения“, допълват от компанията.

Консултантите съветват да се търсят варианти за справяне с натрупаните дългове преди да се спре обслужването на някое от задълженията, както и да не се трупат нови задължения при положение, че вече е трудно да се обслужват текущите.

Ипотечният пазар като цяло е останал спокоен през втория месец на годината. Месецът бе по-слабо активен с малко нови промоционални предложения от финансовите институции и почти изравнени предпочитания към двете основни валути – лева и евро. Съотношението между европейска и българска валута през февруари е 52 на 48 в полза на еврото, сочат данните.

Младите хора между 18 и 25 години са единствените, които на този етап показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължения, посочват анализаторите.

„Най-младите не разполагат с достатъчно спестявания, защото са в началото на кариерното си развитие. Поради това последните политически събития ги накараха да застанат в изчаквателна позиция”, пояснява изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев. По думите му предпазливостта на кредитополучателите между 18 и 25 години се катализира и от сравнително високите нива на безработица в момента.

Излъчването на силен служебен кабинет, който да организира провеждането на избори в нормална обстановка, както и бързото сформиране на правителство с ясна политика, която да бъде подкрепена от широк кръг избиратели, може бързо да възстанови доверието на потребителите и да върне по-позитивните настроения на пазара, според консултантската компания.

В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 31 561 евро. Най-висок остава средният размер в столицата – 38 409 евро, а най-нисък в Пловдив – 20 985 евро.

Спад се забелязва още през февруари по отношение на броя на хората между 18 и 25 години, изтеглили ипотечен кредит. Най-многобройни остават кредитополучателите във възрастовата група между 26 и 35 години – 62,2% от всички, теглили кредит. Хората над 45-годишна възраст формират около 8% от всички потребители на кредити в страната през февруари.

Ипотечните заеми между 10 000 и 50 000 евро остават най-популярни сред потребителите – през най-краткия месец на годината те отново са над 80% от всички. Кредитите във високия сегмент - от 70 000 евро нагоре представляват 7% от всички. Едва 2,4% от хората избират да изтеглят малък по размер кредит – до 10 000 евро.

Покупката на жилищен имот остава ключова причина за теглене на ипотечен кредит – близо 96% от потребителите имат тази цел през февруари. Започналата в началото на 2013 година тенденция за удължаване на срока на погасяване на ипотечния заем се задържа и през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още