IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

През седмицата заседават Австралийската, Индийската, Бразилската, Английската и Руската централна банка

09:06 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Освен че първата седмица на февруари ще се окаже наситена на срещи на централни банки, ще излязат и много важни макро данни от различни точки на света. По-важните от тях са предварителните данни за БВП през четвъртото тримесечие в САЩ, както и продажбите на дребно в страната. На фокус ще е и търговският баланс на Германия, както и актуалните икономически прогнози на Европейската комисия. 

В понеделник, 4 февруари, в Австралия ще излязат разрешителните за строителство през декември. Консенсусната прогноза е за ръст от 1,8% при отчетен спад с 9,1% през предходния месец.

В Испания ще излязат актуални данни за безработицата в страната.

По-късно във Великобритания на фокус е индексът на мениджърите по поръчките в сектора на строителството (PMI) през януари.

В Италия ще бъдат публикувани предварителни данни за потребителската инфлация в страната през януари.

В САЩ погледите ще са насочени към поръчките на фабриките през ноември. Очакванията са за лек ръст с 0,2% на месечна база при отчетено свиване с 2,1% миналия месец.

В Южна Корея, Китай, Хонконг и Сингапур започват празниците около отбелязването на Китайската нова година.

Във вторник, 5 февруари, ще се проведе заседание на Австралийската централна банка, като се очаква лихвите да останат без промяна на ниво от 1,5%. Заедно с това се чакат и данни за търговския баланс на страната и продажбите на дребно.

За редица държави ще бъдат публикувани индексите на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) през януари – Русия, Испания, Италия, Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Отделни данни ще има и за еврозоната.

За еврозоната ще излязат и данните за продажбите на дребно през декември. Консенсусната прогноза е за спад с 1,6% на месечна база спрямо ръста от 0,6% през предходния месец.

В сряда, 6 февруари, по всяка вероятност Индийската централна банка ще запази лихвения процент в страната на ниво от 6,25%.

Европейската комисия ще публикува последните си икономически прогнози.

По-късно ще излезе поредица от важни макро данни за САЩ, сред които разрешителни за строеж, търговски баланс за ноември, предварителни данни за БВП през четвъртото тримесечие на 2018 г., продажби на дребно и запаси от суров петрол.

Бразилската централна банка ще заседава, като предварителните очаквания са за запазване на лихвите на ниво от 6,5%.

В четвъртък, 7 февруари, пазарите ще проследят данни за търговския баланс на Германия през декември, както и индустриалната продукция на страната.

Свое заседание през тази седмица ще проведе и Английската централна банка, която също се очаква да остави лихвите без промяна на ниво от 0,75%.

В петък, 8 февруари, на ход са данните за разходите на домакинствата в Япония през декември.

Руската централна банка ще проведе първото си заседание по паричната политика за 2019 г., като очакванията са за запазване на лихвите на ниво от 7,75%. 

В Канада ще бъдат публикувани данни за пазара на труда. 

Сезонът на отчетите в САЩ продължава и през тази седмица, като сред компаниите, които ще обявят резултатите си за четвъртото тримесечие на 2018 г. са: Alphabet, Genral Motors, iRobot, Metlife и Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още