Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка

Английската централна банка игнорира заявеното по-рано от нея намерение за вдигане на лихвите с цел обуздаване на инфлацията

АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка заяви, че рискът за излизане от Европейския съюз без споразумение е нараснал, оставяйки без промяна основните лихвени проценти.

Ръководството на банката очаквано гласува единодушно с 9 на 0 да запази водещата лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка също така понижи прогнозата си за икономиката на страната до нулев растеж през второто тримесечие от предходната прогноза за 0,2% ръст, съобщава tradingeconomics.com.

Макар ръководството, начело с гуверньора Марк Карни, все още да изтъква необходимостта от увеличаване на лихвените проценти през идните години, то също така признава, че инвеститорите имат различно виждане от това на банката за „систематичен“ Brexit, съобщава Bloomberg.

Това отне от цената на паунда, като също така намали очакванията за бъдещо увеличаване на лихвите, става ясно от протокола от заседанието на Комисията за парична политика.

След новината за решението на централните банкери паундът изтри част от по-ранните си ръстове, достигайки цена от 1,26808 долара за паунд.

Миналия месец АЦБ сигнализира, че ще са необходими още увеличения на ставките в рамките на следващите няколко години, за да може инфлацията да се запази под контрол. Оттогава обаче инвеститорите все повече се насочват в противоположна посока, показвайки по-голяма вероятност за намаляване на лихвите, а не за увеличение.

Очакването за излизане на Великобритания от Европейския съюз със споразумение изглежда все по-малко вероятно. Всички останали кандидати в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия – който ще поеме и поста на министър-председател, отказват да изключат възможността за „хаотичен“ Brexit.

„На местно ниво възприетата вероятност за Brexit без сделка нараства“, посочват от централната банка.

АЦБ повтори насоките си за ограничено и постепенно увеличаване на лихвените проценти, но също така се присъедини към останалите водещи централни банки, признавайки, че е налице отслабване на глобалните икономически прогнози.

По-рано тази седмица управителят на Европейската централна банка Марио Драги обеща нови стимули, ако прогнозите не се подобрят. В същото време Федералният резерв също си остави отворена вратичка за понижение на ставките, като това може да стане още следващия месец.

След последното отлагане на Brexit за 31 октомври, АЦБ посочи, че не очаква инвестициите да се ускорят преди това. Според банката рисковете за влошаване са се увеличили от май насам.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие