Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ вероятно ще запази лихвите без промяна заради мрачните перспективи

Данните от тази седмица показаха по-голямо от очакваното забавяне на растежа през април

АЦБ вероятно ще запази лихвите без промяна заради мрачните перспективи

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Банкерите от Английската централна банка вероятно ще запазят паричната политика без промяна в четвъртък въпреки предупрежденията, че лихвените проценти ще трябва да се повишат в бъдеще, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Всички с изключение на един от 20-те анализатори, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че единодушно ще бъде взето решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,75%. Политическите сътресения, липсата на яснота по отношение на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, по-слабите от очакваното икономически данни и сигналите, че Федералният резерв е на път да сложи край на доскорошната си политика за повишение на лихвите, дават основания за задържане на лихвите от страна на АЦБ.

В изявление от началото на седмицата Майкъл Саундърс от централната банка посочи, че не вижда причина да се изчаква, докато цялата политическа несигурност около Brexit приключи преди лихвите да бъдат повишени. Главния икономист Анди Халдейн също смята, че времето за повишение на лихвите наближава, за да се контролира инфлационния натиск.

От друга страна, Гертян Влиге, член на Комитета по паричната политика към АЦБ  заяви, че глобалните и вътрешните рискове са се засили през миналия месец, а перспективата се е влошила малко след последното заседание на централната банка в началото на юни. В същото време управителят на банката Марк Карни коментира, че АЦБ е готова да повиши лихвите с повече отколкото очакват пазарите, ако Великобритания успее да излезе от ЕС по възможно най-спокойния начин.

Данните от тази седмица показаха по-голямо от очакваното забавяне на растежа през април, а Националният институт за икономически и социални изследвания прогнозира, че икономиката вероятно ще се свие с 0,2% през второто тримесечие.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите