IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайския сектор на услугите се сви за трети пореден месец

Строгите противопидемични мерки срещу Covid-19 може да продължат да вредят на сектора, смятат анализатори

13:43 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността в китайския сектор на услугите се сви за трети пореден месец през май, сигнализирайки за бавно възстановяване въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки против Covid-19 в Шанхай и други градове, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin за сектора на услугите е нараснал от 36,2 пункта през април до 41,4 пункта през май. Въпреки повишението показателят продължава да е на отрицателна територия под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението.

Според анализатора лошото представяне на сектора на услугите - който има дял от около 60% от китайската икономика и дял от близо 50% от работните места в градовете -  може да продължи поради строгата политика за нулев брой новозаразени.

Новият бизнес, включително новите поръчки за износ, е отбелязал четвърто поредно месечно понижение, след като през май мерките продължиха да ограничават движението и да държат потребителите затворени по домовете им.

Икономическата активност в Китай рязко се охлади през април, когато Китай се изправи пред най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г. насам.

За да стабилизират ситуацията, властите в Пекин наскоро обявиха пакет от 33 мерки, включително фискални, финансови, инвестиционни и други. Според анализатори обаче все още ще е трудно да се постигне целевият растеж от 5,5% за тази година, без да се разхлабят противоепидемичните мерки.

"Необходимо е властите да следят по-внимателно данните за заетостта и логистика. Премахването на пречките за снабдителните и промишлените вериги и подкрепата за продължаването на дейностите и производството ще подпомогне стабилизирането на пазарните единици и защитата на пазара на труда", смята Уан Джъ от Caixin Insight Group.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производството и услугите, е нараснал до 42,2 пункта през петия месец. За сравнение - през април той е бил на равнище от 37,2 пункта. Активността на фабриките е записала по-бавен темп на влошаване, но въпреки това е отчела второто най-голямо понижение от февруари 2020 г., което предполага, че възстановяването продължава да е крехко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още