Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралия обеща 130 млрд. австралийски долара за запазване на работните места

С това общият размер на фискалните и парични стимули за подсилване на икономиката достига 320 милиарда австралийски долара

Австралия обеща 130 млрд. австралийски долара за запазване на работните места

Снимка: Bloomberg

Властите в Австралия оповестиха план в размер на рекордните 130 млрд. австралийски долара (около 80 млрд. щатски долара) за спасяване на работните места, след като епидемията от коронавирус предизвиква хаос в икономиката на страната, информира Bloomberg.

Правителството планира да изплаща субсидия в размер на 1500 долара на служител на всеки две седмици, за да помогне на бизнеса в борбата за поддържане на работните места, заяви премиерът Скот Морисън пред репортери в понеделник.

Така общият размер на фискалните и парични стимули за подсилване на икономиката достига 320 млрд. австралийски долара, или 16,4% от брутния вътрешен продукт на Австралия. "Сега е моментът да сме щедри", каза Морисън и добави: „Живеем в безпрецедентни времена. Нашата цел е да защитим живота и поминъка на австралийците“.

Още по темата

Пакетът „може да не попречи на рецесията, но ще помогне за ограничаване на дълбочината и вероятно продължителността й“, каза Су-Лин Онг, стратег от Royal Bank of Canada.

Субсидията се равнява на около 70% от средната заплата и ще бъде изплащана на работодателите в продължение на шест месеца, каза министърът на финансите на Австралия Джош Фриденберг.

В понеделник бяха обявени и други мерки за стимулиране на стопанския живот в страната. Банките в Австралия разшириха обхвата на шестмесечно отлагане за погасяването на заеми до 98% от компаниите. Първоначално подкрепата беше предвидена само за малкия бизнес. По-строги ограничения ще бъдат наложени на чуждестранното участие в бизнеса, като всички сделки ще се нуждаят от одобрение от правителството, независимо от размера им.

През миналата седмица парламентът в Австралия обяви пакет от фискални стимули на стойност над 80 милиарда австралийски долара. Мерките, въведени през този месец от правителството и централната банка, включват парични плащания в размер на 100 хил. австралийски долара за малки предприятия, гаранции за заем и удвояване на обезщетенията за безработица. Най-тежко засегнатите служители ще получат достъп до пенсионните си спестявания по-рано.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли