IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка запази лихвата без промяна

Решението на централната банка доведе до поевтиняване на австралийския долар

14:33 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поскъпна във вторник, подкрепен от очакванията на инвеститорите, че дивергенцията в монетарните политики на Федералния резерв и Европейската централна банка ще продължи да се разширява. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, нарасна с 0,15 на сто до 94,89 пункта. "Сред пазарните участници се наблюдава засилване на фокуса върху дивергенцията при монетарните политики на Фед и по-голямата част от другите централни банки", коментира Омер Есинер, финансов анализатор в Commonwealth Foreign Exchange във Вашингтон. "Идеята, че в САЩ ще видим нормализиране на паричната политика много преди други развити икономики отново е на дневен ред и дава тласък на долара", допълни още Есинер.

Австралийският долар спадна с 0,59% до 0,7645, след като на редовното заседание за ноември Австралийската централна банка запази нивото на основния лихвен процент без промяна на 1,5%. Очакванията на икономистите са, че централната банка ще запази лихвата на сегашните нива за неопределен период от време, с оглед слабите данни за инфлацията в страната, както и високото ниво на задлъжнялост на домакинствата. Британският паунд отстъпи с 0,2 на сто спрямо долара, заличавайки част от печалбите, постигнати в началото на седмицата. Лирата загуби позиции с оглед започването на следващия етап на преговори по излизането на страната от ЕС.

Златото отстъпи след силното си представяне от понеделник. Благородният метал се понижи с половин процент до 1 275,30 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през декември се търгуваха със спад до 1 275,80 долара. Сред благородните метали среброто записа най-слаб резултат, понижавайки се с 1,6% до 16,96 долара. Платината също завърши деня с негативно представяне, поевтинявайки с 1,3 на сто до 922,40 долара за тройунция.

Петролът приключи търговията на червена територия, отстъпвайки от 30-месечния връх, достигнат в началото на седмицата. Фючърсите на американския лек суров петрол понижиха цената си с 15 цента до 57,20 долара за барел. Сорт Брент се понижи с 57 цента до 63,70 долара. На 30 ноември предстои среща на страните от ОПЕК, на която производителите на петрол трябва да решат дали настоящото споразумение за ограничаване на петролното производство да бъде удължено до края на 2018 година. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо представи във Виена годишния доклад на организацията, озаглавен World Oil Outlook. Според данните от доклада търсенето на петрол ще се покачи до 102 млн. барела през 2022 година. Прогнозите са, че към 2040 година дневното потребление на петрол ще се повиши до 111 млн. барела.

Американските индекси приключиха деня със смесени резултати. Dow Jones се покачи с 8,81 пункта до 23 557,23. S&P 500 завърши сесията без сериозно изменение на ниво от 2 590,64 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq отстъпи с 0,4% до 6 767,78. При акциите Discovery Communications реализира покачване от 1,3% като по този начин бе най-силно представилата се компания от S&P 500. Книжата на CBS и Disney също отчетоха добри резултати, повишавайки се съответно с 1,14% и 1%.

В Европа водещите пазари затвориха на червена територия. Най-слаби резултати отчетоха германският Dax 30, който загуби 0,66% от стойността си, достигайки 13 379,27 пункта, следван от FTSE 100, който спадна с 0,65% до 7 513,11. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се обезцени с 0,4 на сто. Секторът на търговията на дребно бе най-губещ, след като завърши деня със спад от 0,9%. Акциите на компанията за онлайн търговия Zalando се сринаха с повече от 5%. Причина за силното поевтиняване бе публикувано съобщение от компанията, според което годишната корпоративна печалба ще бъде под прогнозите на анализаторите. Книжата на датския морски превозвач Moller-Maersk се понижиха с близо 7%, след като от компанията понижиха прогнозата си за годишната печалба, вследствие на слабите резултати от последното тримесечие.

Сред по-важните събития от днешния икономически календар се открояват данните за петролните запаси в САЩ, които ще бъдат обявени в 17:30 часа българско време. Очакванията на пазарните участници са, че за седмицата до 3 ноември нивото на американските запаси ще достигне -1,756 млн. барела. В 22:00 часа пък ще бъде обявено решението на Новозеландската централна банка за равнището на основния лихвен процент в страната. Преобладаващите очаквания са, че централните банкери ще запазят лихвата непроменена на 1,75%. В 23:00 часа ще започне пресконференцията, на която се очаква председателя на банката Греъм Уилър да даде повече детайли относно монетарната политика на институцията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/NZD

На 3.11. писахме: “След силния и агресивен възходящ импулс от средата на октомври, двойката регистрира по-ниски локални максимуми, което е индикация, че продавачите взимат превес. Ако видим волатилен пробив на нивото от 1,6588, ще продаваме на корективното движение до нивото на вертикалната трендлиния.”

Цената регистрира пробив на хоризонталната подкрепа. В момента наблюдаваме тест на нивото. Идеята за продажби остава валидна. Добре е обаче да хеджираме част от позициите си преди изявлението на НЗЦБ днес в 22:00, тъй като пазарът може да реагира неочаквано. При бичи нагласи от страна на банката, корективното движение ще продължи със силно ускорение.

USD/JPY

Около манията по вдигането на лихвите за трети път тази година, доларът регистрира добре структурирано възходящо движение. Изглежда обаче това действие на Фед вече в по-голямата си част е изконсумирано от ценовото движение. При пробив на вертикалната трендлиния може да видим низходящо движение до нивото на 113,00, а при пробив на подкрепата там, ценовото движение ще има потенциала да стигне до подкрепата от 111,70.

CAD/JPY

Ценовото движение формира по-ниски локални максимуми и по-ниски локални минимуми. Кондицията е на низходящ тренд. Очакваме цената да тества нивото от 87,88.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:13 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още