IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays: Турската лира остава под нивата, необходими за повишаване на лихвите

Кредиторът се придържа към очакванията си основните лихви в Турция да останат на ниво от 8,25% до края на годината

18:22 | 09.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турската валута “е близо, но все още не е под нивата”, на които централната банка на страна да “обмисли” увеличаване на лихвите, заявиха икономисти на Barclays, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира удари рекордно дъно спрямо долара миналата седмица, преди леко да се възстанови, след като регулаторите предприеха мерки срещу спадовете. Стъпките включиха мерки за овладяване на кредитния растеж, който заплаши икономиката с прегряване.  

Докато лирата не падне под нивото от 7,5 лири за долар, експертите на Barclays очакват Турската централна банка “да запази стабилни лихвените проценти и да управлява волатилността при тези нива, включително чрез намаляване на ликвидността в системата”. 

Barclays се придържа към очакванията си основните лихви в Турция да останат на ниво от 8,25% до края на годината, “въпреки че рисковете със сигурност са в посока повишаването им, имайки се предвид скорошната волатилност” на лирата. 

Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като намесата на държавните банки не успя да преустанови обезценяването на валутата през тази седмица. Лирата се обезцени с до 3,2%, достигайки цена от 7,2775 лири за долар в четвъртък, като в петък продължи да разширява спадовете си. Лирата възстанови част от загубите по-късно през деня.

В края на юли Турската централна банка повиши очакванията си за инфлацията в края на годината, като прогнозира ускорение до 8,9%. Предишната прогноза на банката беше за ниво на инфлацията от 7,4% в края 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още