IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Валутна война е последното нещо, от което светът има нужда

Представителят на ЕЦБ обясни, че ако се стигне до по-сериозни последствия, паричната политика ще трябва да бъде преоценена

22:23 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Големите икономики не трябва да използват валутните курсове, за да повишават конкурентоспособността си, а дискусиите между политиците относно валутите трябва да бъдат ограничени само до официални форуми“, каза по време на икономическия форум в Давос Беноа Кьоре, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Според него последното нещо, от което светът се нуждае, е валутна война.

„Виждаме много волатилност в момента, която се поражда от различни твърдения, но това не е от полза“, допълни още Кьоре. Той обаче обясни, че ако се стигне до по-сериозни последствия, паричната политика ще трябва да бъде преоценена. 

Коментарите на Беноа Кьоре идват, след като доларът поевтиня до близо тригодишно дъно спрямо еврото в четвъртък. Причината беше изказване на финансовият министър на САЩ Стивън Манучин, че по-слабата щатска валута е добра за икономиката на страната, поне в краткосрочен план.

Ден по-късно, точно противоположната позиция изрази американският президент Доналд Тръмп. Той каза, че доларът ще се засили по време на неговото управление заради доброто икономическо представяне на страната и че изказванията на Стивън Манучин са били интрепретирани погрешно.

След вчерашното заседание на Европейската централна банка управителят Марио Драги предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още