IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се сви по-силно от очакваното

Безработицата в най-голямата европейска икономика е намаляла с 33 хил. души през февруари

13:19 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на безработните в Германия е намалял повече от очакваното през февруари, докато пазарът на труда постепенно привиква на ограниченията, свързани с коронавируса, пише Bloomberg.

Безработицата в най-голямата европейска икономика се е свила с 33 хил. души през февруари. За сравнение, очакванията на икономистите бяха за понижение от 22 500 души. Така показателят пада до ниво от 5%.

Германия Германия

„Възходящата тенденция на пазара на труда е продължила“, каза ръководителят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шиле. Той обаче предупреди, че ефектът от войната в Украйна все още не е отразен в данните.

Публикуваната статистика контрастира на данните от вторник, които показаха, че германската инфлация е достигнала 5,5% през миналия месец, след като през януари прекъсна шестмесечната си серия на повишения. За сравнение, медианните прогнози бяха за ниво от 5,4 на сто.

Инфлацията в цялата еврозона пък е продължила да се ускорява и през февруари 2022 г., достигайки рекорден връх за четвърти пореден месец. Показателят се е покачил до 5,8% според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Освен това очакванията на Германската централна банка (Бундесбанк) са, че икономиката на Германия може да е изпаднала във втора рецесия от началото на пандемията от коронавирус, тъй като активността в страната бе нарушена от нарасналия брой новозаразени с омикрон щама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още