Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработните в Германия намалят през ноември до около 2,3 милиона

Според Федералната агенция по заетостта безработицата продължава да спада, но с много по-бавни темпове, отколкото през лятото

Безработните в Германия намалят през ноември до около 2,3 милиона

Минувачи във финансовия квартал на Франкфурт. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Според Федералната агенция по заетостта (BA) възстановяването на пазара на труда в Германия продължава и през ноември - със спад на безработицата.

„Последствията от сегашната тревожна ситуация с коронавируса досега почти не са се отразили“, каза във вторник ръководителят на BA Детлеф Шеле при представянето на данните за ноември в Нюрнберг. През настоящия месец броят на безработните намаля с 60 000 до 2,317 милиона.

Делът на безработните спада с 0,1 пункта до 5,1 процента - по-силен, отколкото през ноемврийските месеци на последните три години. Дори ако се изключат сезонните колебания, броят на безработните е намалял със сезонно изгладени 34 000, показват още данните.

Още по темата

Непълната заетост, която отчита и промените в политиката на пазара на труда и краткосрочната неработоспособност, възлиза на 3 095 000 души през ноември - с 401 000 по-малко от преди година.

По актуални данни за одитирани обяви заетост на съкратено работно време е отчетено за 104 000 души от 1 до 24 ноември включително. В допълнение към производствената индустрия, която се бори с продължаващите затруднения при доставките, ХОРЕКА секторът също все по-често отново се възползва от тази мярка. 

Актуалните данни за реалното използване на мярката са налични до септември 2021 г. Според предварителни екстраполирани данни от Федералната агенция по заетостта за деветия месец са изплатени обезщетения за работа на съкратено работно време на 751 000 служители. Това означава, че използването на мярката продължава да намалява. През април 2020 г. бе достигнат връх от малко под 6 милиона. 

Заетостта от своя страна продължава да нараства. Според Федералната статистическа служба броят на заетите (според националната концепция) се е увеличил с 34 000 през октомври 2021 г. при сезонно изгладени данни в сравнение с предходния месец. С ниво от 45,34 милиона души заетостта е с 289 000 души по-висока в сравнение с предходната година.

Нископлатената заетост също продължава да се възстановява от мерките, предприети за овладяване на пандемията. През септември броят на заетите в тази група е 7,27 милиона. Сезонно коригирано това означава забележимо увеличение от 30 000 души в сравнение с предходния месец.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Покачването на цените в САЩ достигна 40-годишен връх