IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се подобрява, но продажбите на дребно намаляват

Икономиката на еврозоната показва устойчивост и това увеличава очакванията за лихвено повишение през юли от ЕЦБ, смятат от S&P Global

13:45 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg </em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Разхлабването на противоепидемичните мерки спомогна за ръста на бизнес активността в еврозоната през миналия месец, но не успя да подкрепи продажбите на дребно, които са се свили в края на първото тримесечие.

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0,4% на месечна база през март, показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда. За сравнение - през февруари показателят е записал ръст от 0,4 на сто. На годишна база продажбите на дребно са се увеличили с 0,8%.

Колкото до Европейския съюз (ЕС), статистиката сочи, че на месечна база също е налице спад от 0,2% (след ръста от 0,3% през февруари), докато на годишна измерителят е нараснал с 1,7 на сто.

Най-голямо месечно намаление в продажбите е отчетено в Испания (-4,0%), Люксембург (-3,3%) и Франция (-1,9%), докато най-голямо увеличение на месечна база има в Словения (+11,4%), Латвия (+11,1%) и Унгария (+7,3%).

На годишна база най-голям ръст са записали Словения (+25,6%), Естония (+18,4%) и Малта (+16,4%), а най-голямо понижение - Дания (-11,0%), Испания (-4,8%) и Белгия (-3,9%).

В България продажбите на дребно са нараснали с 1,6% на месечна и с 9,6% на годишна база.

еу еу

 

По-рано през деня окончателните данни на S&P Global показаха, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната се е покачил от 54,9 пункта през март до 55,8 пункта през април в съответствие с първоначално обявения резултат, съобщи Ройтерс. Ниво от над 50 пункта означава ръст, а под 50 - спад.

Априлското равнище сочи, че бизнес активността в региона е нараснала, подкрепена от разхлабването на мерките в страните членки. "Икономиката на еврозоната показа изненадваща устойчивост, изправена пред войната в Украйна, благодарение на възобновения ръст на бизнес активността в сектора на услугите, след като ограничителните мерки бяха разхлабени допълнително през април", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

PMI индексът за сектора на услугите е нараснал от 55,6 пункта през март до 57,7 пункта през миналия месец, което е било най-високото ниво от миналия август. С връщането на живота към нормалното подиндексът, измерващ промените в бизнес очакванията в сектора на услугите, е записал повишение от ниво от 60,8 пункта до равнище от 62,3 пункта през същия период.

„Комбинацията от очаквания за по-силен ръст през второто тримесечие и устойчиво ускоряващата се инфлация ще допринесе за увеличаване на спекулациите, че ЕЦБ може да започне да повишава лихвите още на заседанието си през юли", каза Уилямсън, повтаряйки последните сигнали и на централните банкери от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още