IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия започна да се подобрява

Индексът на очакванията на бизнеса в Германия, изчисляван от ZEW, отбеляза значителен ръст до минус 2,1 пункта

16:19 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Доверието на германските инвеститори се повиши до най-високото си ниво от шест месеца насам в знак, че икономическият спад в страната може да е започнал да отслабва, предава Bloomberg.

Индексът на очакванията на бизнеса в Германия, изчисляван от института ZEW, за следващите шест месеца отбеляза значителен ръст до минус 2,1 пункта в сравнение с ниво от минус 22,8 пункта от миналия месец. Икономистите, от своя страна, прогнозираха скок на показателя до минус 13 пункта. Показателите за настоящото състояние на бизнес климата в Германия и очакванията на бизнеса за еврозоната също се подобряват. г г

Икономистите смятат, че най-голямата европейска икономика е изпаднала в техническа рецесия през последното тримесечие, в което промишлеността показа задълбочаваща се слабост.

Повишаването на показателите вероятно се дължи и на известното подобрение на факторите, които влияят най-силно върху немската икономика. САЩ и Китай работят за сключването на частично търговско споразумение. Администрацията на Тръмп обмисля решението дали да наложи мита върху вноса на европейските автомобили. В същото време преговарящите от Великобритания и Европейския съюз все още не са намерили сигурен начин да избегнат Brexit без сделка.

„Нараства надеждата, че средата на международната икономическа политика ще се подобри в близко бъдеще“, заяви в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Икономическите съветници на канцлера Ангела Меркел намалиха прогнозите си за растеж на икономиката за тази и следващата година, предупреждавайки, че продължителният спад на промишлеността заплашва да се разпространи и към други сектори на икономиката.

През септември Европейската централна банка въведе нови стимули в паричната си политика в подкрепа на еврозоната, но в същото време призова правителствата на държавите, които могат да си го позволят, да увеличат фискалните си разходи, за да съживят растежа.

Досега тези призиви остават без отговор от страна на Германия. Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че правителството е готово да действа в моменти на криза, но засега страната се намира в "стабилна икономическа ситуация".

В световен мащаб акциите поскъпнаха в края на октомври заради подновения оптимизъм по отношение на търговията и растежа, а германският борсов индекс DAX се намира близо до рекордно високо равнище.

„Разбира се, че все още е рано. Окончателните данни все още лоши “, казва Флориан Хенс, икономист от банка Berenberg. „Но ако икономическите данни започнат да потвърждават посланията на пазарите и финансовите анализатори, можем да бъдем достатъчно сигурни, че отново предстоят по-добри времена“, допълни той.

Растежът на икономиката вероятно ще се възобнови през последното тримесечие на 2019 г., въпреки че цялостната експанзия ще се движи с бавни темпове до 2020 г. заради спада в промишлеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още