Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бразилската централна банка понижи лихвата до рекордно дъно

Ресорната комисия намекна за ново облекчаване при следващото си заседание

Бразилската централна банка понижи лихвата до рекордно дъно

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Бразилия понижи основния си лихвен процент Selic с половин процент до ново рекордно ниско ниво от 5,50% в сряда, както се очакваше, и предложи нови намаления на лихвените проценти в ход, който подчертава все по-несигурните глобални перспективи, предава Ройтерс.

Решението на комисията за определяне на лихвите на банката, която се състои от девет души и е известна като Copom, беше единодушно, а намалението е второто свиване  с половин процентен пункт по време на управлението на бившия борсов трейдър Роберто Кампос Нето след първата подобна стъпка от юли.

Още по темата

В придружаващото изявление централните банкери поддържат фразите, които използваха през последните месеци, за да сигнализират за допълнително намаляване на лихвите, по-специално, че „доброкачествените“ перспективи за инфлацията трябва да позволят „допълнително коригиране на степента на стимулиране“.

Карлос Кауъл, главен икономист в базираната в Сао Пауло Banco Safra, заяви, че понижава прогнозата си за Selic до 4,50% за следващата година спрямо досегашната си прогноза за 5,00%. Причината според него е по-миролюбивото изявление спрямо това от юли.

„Има намерения за по-голямо облекчаване и вероятността за свиване с още 50 базисни точки на срещата през октомври се увеличава", казва Кауъл. „Възможността да се достигне до лихва под 5,00% вече е по-вероятният сценарий“.

Copom очерта „хибридна“ прогноза за инфлация през 2020 г., като използва текущия валутен курс от около 4,05 реала за долар и пазарната консенсусна прогноза за Selic през следващата година от 5,00%.

Дори моделирайки със слаба валута и по-нисък лихвен процент, Copom все пак изчислява, че следващата година инфлацията ще бъде само 3,80%, под официалната цел на централната банка от 4,00%.

Годишната инфлация на потребителските цени в момента възлиза на 3,43%, много под официалната цел на централната банка от 4,25%. Слабият икономически растеж, високата безработица и значителното забавяне в икономиката предполагат, че инфлацията ще остане под целта през тази и следващата година, смятат анализаторите. А това, от своя страна, изисква ново облекчаване.

Copom повтори, че правителството трябва да продължи с икономическите реформи, за да помогне за задържането на инфлационните очаквания. Но комисията премахна препратка в неотдавнашни изявления, че заплахата за инфлацията при липсата на реформи е „доминиращият“ риск.

Централните банки на почти всяка голяма развита и нововъзникваща пазарна икономика, от Федералния резерв и Европейската централна банка до бразилската централна банка и тази  и Южноафриканската републики, облекчават паричната политика, за да стимулират растежа. Броени часове по-рано Федералният резерв на САЩ намали основната лихва с четвърт процентен пункт до новия диапазон от 1,75 до 2,0 процента.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Хонконг ще подпомогне предприятията с над 3,8 милиарда долара