IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сви основната лихва и намекна за допълнителни понижения*

7 от 17 банкери на Фед прогнозират още едно намаление на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до края на годината

21:12 | 18.09.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Фед Джером Пауъл.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ одобри очакваното от мнозина инвеститори и пазарни анализатори свиване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, като намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, съобщава CNBC.

След двудневното си заседание централната банка обяви, че ще свие своята овърнайт репо лихва до целевия диапазон от 1,75% до 2%. Това се случва близо два месеца, след като Федералният комитет по отворените пазари направи своето първо съкращение на лихвите от 11 години насам. 

Централната банка също увеличи разликата между лихвите, които плаща на банките върху надвишаването на резервите, и горната граница на диапазона на своята основна лихва, стъпка, предприета за изглаждане на проблемите на паричните пазари, което предизвика намеса от страна на нюйоркския Фед през тази седмица.

Централните банкери понижиха лихвата върху свръхрезервите с 30 базисни пункта.

Свиването на овърнайт репо лихвата беше одобрено със 7 на 3 гласа, като Комитетът се позова на текущите глобални рискове и „отслабените“ бизнес инвестиции и износ.

Въпреки че американската икономика продължава да расте с „умерен“ темп, а пазарът на труда „остава силен“, Фед посочи в изявлението си за своята политика, че понижава процентите „в светлината на последиците от глобалното развитие за икономическите перспективи, както и заради заглушен инфлационен натиск. "

Подчертавайки постоянния икономически растеж и интензивното наемане на работници, Фед все пак посочи „несигурността“ относно перспективите и обеща да „действа според случая“, за да поддържа разширяването на икономиката.

На фона на продължаващите разногласия в рамките на Фед, 7 от 17 банкери прогнозираха още едно намаление на основната лихва с 25 базисни пункта през 2019 г.

Според петима други представители на Комитета е необходимо лихвата да се повиши до края на годината.

Почти няма промяна в прогнозите на банкерите относно икономиката, като се очаква ръстът да се ускори до 2,2% през тази година, а нивото на безработица да достигне 3,7% до 2020 г. Предвижда се нивото на инфлацията да бъде 1,5% за годината, което пак остава под желаното от Фед ниво от 2%, като очакванията са през 2020 г. то да достигне 1,9%.

Решението за лихвите съвпада и с момент на засилена нервност на фондовите пазари - след атаките с дронове срещу нефтени съоръжения на Саудитска Арабия. Политически независимият Фед е изправен и пред засилващите се призиви от страна на Белия дом за много по-хлабава парична политика .

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп смята лихвите за твърде високи. Той настоява намаляване на ключовата лихва до „нула или по-малко".

*Информацията е актуализирана към 21:43 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още