IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще понижи водещите лихви. Но какво следва след това?

Увеличение с четвърт процент би отговаряло на политиката на "корекции в средата на икономическия цикъл"

14:07 | 17.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите в момента залагат на 90-процентова вероятност Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ да понижи краткосрочните си лихви с четвърт пункт до 1,75-2 процента след двудневното заседание, което започва днес, пише MarketWatch.

Подобно решение би отговаряло на политиката на "корекции в средата на икономическия цикъл", която започна през юли. Интересният въпрос следователно не е какво ще направи Фед с лихвите при сегашното заседание, а какво ще намекне за плановете си през идните няколко години.



Текущите пазарни показатели сочат 60 процента вероятност лихвите на американската централна банка да бъдат намалени отново преди края на 2019 година и близо 50 вероятност за още понижения до пролетта.

Това означава, че не е важно самото решение, а прогнозите на Фед за бъдещето и отговорите, които шефът на институцията Джероум Пауел ще даде на пресконференцията след заседанието.

Неотдавнашното преминаване на Фед от вдигане към свиване на лихвите трябва да се разглежда в контекста на
коренната промяна на политиката на институцията, която започна в началото на годината. Увеличенията на лихвите през 2018 година бяха мотивирани от неоснователен оптимизъм за базовата сила на американската икономика. Експертите на централната банка бяха заблудени от данните за заетостта, които след това бяха преразгледани, както и от еднократния скок на капиталовите инвестиции и разходите за отбрана, провокирани от бюджетната сделка в края на 2017 година.

Не само Фед променя курса. Европейската централна банка също надцени растежа след краткосрочния "евробум" през 2017 година и след това бе принудена отново да прибегне към стимули. Миналата седмица институцията обяви, че възобновява програмата си за изкупуване на облигации, припомня MarketWatch, цитирана от БТА.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Фед към голямо понижение на лихвата и стимули. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Това не е съвсем сигурно че Ф Е Д ще намалят лихвите утре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Това което правят САЩ и ЕВРОПА от една страна и КИТАЙ от друга , е прилагането на един и същ подход при две коренно противоположни позиции. Едно е да си позволяваш предлагането на ЕВТИНИ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА при огромна ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ , а съвсем друго е да правиш това при огромни ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ.Не коментирам САЩ защото живея в Европа и не бих могъл да бъда безразличен от взетото от ЕЦБ решение за изкупуването на ОБЛИГАЦИИ издадени от правителствата на такива свински държави като ИТАЛИЯ , ГЪРЦИЯ И ПОДОБИЕ.Сещате се какво означава издаване на такива облигации от правителствата на тези държави, които при 2% годишна доходност се изкупуват от банките и после се депозират в ЕЦБ при отрицателна доходност от 0,25%. С подобна политика , част от ЕВРОПА се превръща в ТУМОРНО ОБРАЗОВАНИЕ, което чрез системата на ЕЦБ ЩЕ ЗАРАЗИ И ПРЕВЪРНЕ В НЕКРОТИЧНА ТЪКАН И ОСТАНАЛАТА ЗДРАВА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА !!!Впечатлява ме поведение на БУНДЕСБАНК , чийто подход и отношение към случващото се е различен от този от ЕЦБ.БУНДЕСБАНК СЕ ПОДГОТВЯ ЗА СРИВ НА ЕВРОТО И ПОЕМАНЕ ОТГОВОРНОСТТА НА ВСЕКИ ЧЛЕН ОТ СЪЮЗА ЗА ВОДЕНАТА ОТ НЕГО ПАРИЧНА ПОЛИТИКА!!!ПРЕДСТОЯТ ДРАМАТИЧНИ СЪБИТИЯ В ЕВРОПА И СВЕТА, КОИТО ЩЕ СЛОЖАТ КРАЙ НА ТОВА ОСТАНАЛО ОТ ВРЕМЕТА НО СОЦИАЛИЗМА ОТНОШЕНИЕ ЗА КОЛЕКТИВНО НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ. Всекиму своето, в превод от латинското suum cuique, е ОСНОВНО ПОЛОЖЕНИЕ от римското право и политическата философия, което някои тарикати като ДРАГИ , а сега и новата председателка на ЕЦБ Кристиян Лагард са заобикаляли и ще се опитват да заобиколят. УБЕДЕН СЪМ , ЧЕ СКОРО ЩЕ БЪДАТ РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА НЕМСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА. Просто не са наясно какво ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още