IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед интервенира на пазара за първи път от финансовата криза

Общо 53,15 млрд. долара са били предоставени за междубанкови операции чрез краткосрочна трансакция

15:40 | 18.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ изпомпа милиарди долари на паричния пазар за първи път след финансовата криза преди повече от десетилетие. Общо 53,15 милиарда долара бяха предоставени за междубанкови операции чрез краткосрочна трансакция, съобщи Федералният резерв във вторник (местно време) във Вашингтон.

Друга трансакция от типа овърнайт репо,  както се нарича намесата на жаргон, ще последва тази сряда. Банките заемат пари от Фед за кратко време, като депозират държавни облигации и други ценни книжа като обезпечение. Нямаше причина за това през последните години, тъй като банките разполагаха с достатъчно ликвидност.

Това се промени през тази седмица, когато две събития се сближиха времево паралелно в понеделник. Първо компаниите изтеглиха много пари, за да плащат своите тримесечни задължения по корпоративен данък. От друга страна, банките и другите инвеститори трябваше да уредят покупката на американските облигации на стойност 78 милиарда долара.

Освен това резервите, паркирани от банките във Фед, бяха на най-ниското ниво от 2011 г. насам: те възлизаха на 1,47 трилиона долара, около 50 процента по-малко от петгодишния пик. Анализатори твърдят, че всичко това е довело до понижение на ликвидните средства, предава Ройтерс.

В резултат на всичко това се увеличиха лихвените проценти на паричния пазар, където банките взимат пари. Там, поради дефицита във вторник, внезапно лихвата стигна до десет процента или около четири пъти над лихвените проценти на Фед в САЩ. След инжектирането на пари от централната банка лихвените проценти на паричния пазар временно паднаха до нулата, преди да се окажат на ниво от 2,0 процента.

Експертите смятат, че това няма да е единствената интервенция на Фед. Джефри Гундлах, ръководител на финансовата къща DoubleLine Capital, очаква „доста скоро“ т. нар. „QE lite“, т.е. нетрадиционно разхлабване на паричната политика, което може да увеличи предлагането на пари и да стимулира кредитирането и инвестициите.

За Фед усложненията на паричния пазар се случват в неправилния момент - малко преди решението за по-нататъшната си лихвена политика в сряда вечерта. Експертите очакват второто намаляване на лихвите за тази година. Съвсем наскоро (в края на юли) банката намали лихвата до 2,0-2,25%.

Решението за лихвите съвпада и с момент на засилена нервност на фондовите пазари - след атаките с дронове срещу нефтени съоръжения на Саудитска Арабия. Политически независимият Фед е изправен и пред засилващите се призиви от страна на Белия дом за много по-хлабава парична политика . Президентът Доналд Тръмп смята лихвите за твърде високи. Той настоява намаляване на ключовата лихва до „нула или по-малко".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Плащат ме тия призиви за разхлабена парична политика от страна на Федералния резерв!!?!? Същите глупости прави и Драги в ЕЦБ, Това е движение към глобална инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Оф, като почнете с тези английски думи с български букви... Това интервинира в заглавието 5 секунди го четох, ама пък ако го заменим с "намеси" вече няма да сме модерни нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Боян
преди 4 години
Давай пак печатницата на макс, лошото е че тоя път няма да помогне изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още