Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската икономика се възстановява от катастрофата след COVID

Заплахата за твърд Brexit обаче помрачава очакванията за края на годината

Британската икономика се възстановява от катастрофата след COVID

Ресторантите и пъбовете отвориха врати отново от началото на юли. Снимка: Bloomberg

Великобритания отбеляза силен икономически растеж през юли, тъй като ограниченията заради разпространението на  коронавируса намаляха, но нарастващите загуби на работни места и рискът от твърд Brexit заплашват да причинят бурен край на годината.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,6% през юли на месечна база, като активността се стимулира от възобновяването на дейността на ресторантите и баровете в началото на месеца, коментира Bloomberg. Икономисти очакваха малко по-висок ръст - с 6,7 на сто. Страната обаче е успяла да си възвърне малко повече от половината от икономическата продукция, загубена по време на блокирането.Като цяло обаче икономиката остана с 11,7% под нивото си през февруари, преди пандемията да удари Великобритания.


„Въпреки че продължава стабилно по пътя към възстановяване, икономиката на Обединеното кралство все още трябва да компенсира почти половината от БВП, загубен от началото на пандемията“, каза статистикът от ONS Дарън Морган.


Паундът се обезцени спрямо долара, тъй като данните показват, че продукцията в доминиращия сектор на услугите е малко по-слаба от очакваното, нараствайки с 6,1% през юли срещу очаквания за растеж от 7,0%.


Ръстът в много по-малкия производствен и строителен сектор надхвърли прогнозите.

Въпреки че финансовият министър Риши Сунак заяви, че възстановяването е „добре дошло“, Великобритания е изправена пред троен удар, който може да принуди политиците да увеличат паричната и фискалната подкрепа за икономиката. Случаите на коронавирус се увеличават, планът на правителството да прекрати програмата си за подкрепа на бизнеса може да доведе до скок на безработицата, а разрушителният развод с Европейския съюз също помрачава перспективите.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Без съмнение в средносрочен и дългосрочен план икономиката на Обединеното кралство е обречена!

Още от Новини
Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евро