IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се възстановява от катастрофата след COVID

Заплахата за твърд Brexit обаче помрачава очакванията за края на годината

11:02 | 11.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ресторантите и пъбовете отвориха врати отново от началото на юли. Снимка: Bloomberg</p>

Ресторантите и пъбовете отвориха врати отново от началото на юли. Снимка: Bloomberg

Великобритания отбеляза силен икономически растеж през юли, тъй като ограниченията заради разпространението на  коронавируса намаляха, но нарастващите загуби на работни места и рискът от твърд Brexit заплашват да причинят бурен край на годината.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,6% през юли на месечна база, като активността се стимулира от възобновяването на дейността на ресторантите и баровете в началото на месеца, коментира Bloomberg. Икономисти очакваха малко по-висок ръст - с 6,7 на сто. Страната обаче е успяла да си възвърне малко повече от половината от икономическата продукция, загубена по време на блокирането.

Като цяло обаче икономиката остана с 11,7% под нивото си през февруари, преди пандемията да удари Великобритания.


„Въпреки че продължава стабилно по пътя към възстановяване, икономиката на Обединеното кралство все още трябва да компенсира почти половината от БВП, загубен от началото на пандемията“, каза статистикът от ONS Дарън Морган.


Паундът се обезцени спрямо долара, тъй като данните показват, че продукцията в доминиращия сектор на услугите е малко по-слаба от очакваното, нараствайки с 6,1% през юли срещу очаквания за растеж от 7,0%.


Ръстът в много по-малкия производствен и строителен сектор надхвърли прогнозите.

Въпреки че финансовият министър Риши Сунак заяви, че възстановяването е „добре дошло“, Великобритания е изправена пред троен удар, който може да принуди политиците да увеличат паричната и фискалната подкрепа за икономиката. Случаите на коронавирус се увеличават, планът на правителството да прекрати програмата си за подкрепа на бизнеса може да доведе до скок на безработицата, а разрушителният развод с Европейския съюз също помрачава перспективите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Без съмнение в средносрочен и дългосрочен план икономиката на Обединеното кралство е обречена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още