IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизираха след решението на Фед

Според анализатори в краткосрочен план суровината ще получи подкрепа от намаляващите запаси в САЩ

10:35 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Цените на петрола се стабилизираха в четвъртък след резкия спад, последвал решението на Федералния резерв да увеличи лихвения процент в САЩ, съобщава Investing.com.

Фючърсите върху сорта Брент се търгуваха за 53,93 долара за барел към 08:49 часа българско време, покачвайки се с 3 цента спрямо последното ниво на затваряне. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол се търгуваха за 50,96 долара за барел, което представлява спад с 8 цента в сравнение с нивото на затваряне от предходната сесия.

Австралийската банка ANZ прогнозира, че петролните пазари ще изпитват значителен дефицит през първата половина на 2017 г. , ако Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, водени от Русия, спазят споразумението за съкращаване на производството с 1,8 млн. барела на ден.

„Това най-вероятно ще тласне цените на петрола над 60 долара за барел в началото на следващата година“, коментират от банката.

Въпреки че остава неясно дали ОПЕК и другите производители ще спазят договореното споразумение, пазар с по-тесни спредове купува - продава ще бъде резултат и от понижението на инвестициите в ново производство, след като операторите намалиха разходите, за да оцелеят в средата на ниски цени.

„Следващата година ще бъде третата, в която инвестициите ще намалеят с около 3%. Ако се върнем към 80-те години, ще видим три последователни години на спад на инвестициите“, обясни Аудън Мартинсън, вицепрезидент на Oilfield Service Research в Rystad Energy.

По думите му в краткосрочен план петролът ще получи подкрепа от намаляващите запаси в САЩ.

Данните на  Енергийната информационна администрация (EIA) показват, че запасите на суров петрол в САЩ през миналата седмица са намалели с 2,56 млн. барела до 483,19 млн. барела.

Сравнително по-стабилните цени днес идват на фона на спадовете в сряда вечерта, когато суровият петрол поевтиня с над 3% на фона на силния долар. Американската валута поскъпна до близо 14-годишен връх спрямо кошницата от валути, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти за първи път от година.

Силният долар може да удари търсенето на суровината, като направи покупката по-скъпа за страни, използващи други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още