Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Австралия запази ключовите си политически инструменти

Банката ще следитенденциите при кредитирането в жилищния сектор, където цените нараснаха с най-бързите темпове от три десетилетия

Централната банка на Австралия запази ключовите си политически инструменти

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия запази ключовите си политически инструменти непроменени след успокояването на глобалните разпродажби на облигации и в момент когато влиянието на рекордно ниските лихвени проценти върху пазарите на активи е във фокуса на вниманието, пише Bloomberg.

Гуверньорът на централната банка Филип Лоу и неговият екип запазват основната ставка на ниво от 0,1% и оставят без промяна по-дългосрочната програма за изкупуване на облигации.

Банката потвърди ангажимента си да поддържа политиката приспособима толкова дълго, колкото е необходимо, за да се намали безработицата и да се ускори инфлацията, като сигнализира, че паричната ставка ще остане на това ниво поне до 2024 г., съобщава Ройтерс.

Централната банка предупреди още, че ще наблюдава "внимателно" тенденциите при кредитирането в жилищния сектор, в момент когато пазарът за имоти процъфтява.

Създателят на паричната политика в Австралия намали лихвените проценти три пъти миналата година, обяви програма за контрол на кривата на доходност, за да запази доходността на тригодишните държавни облигации на 0,1% и стартира масивна програма за количествено облекчаване, насочена към дългосрочните облигации.

Разхлабената парична политика нажежи до червено жилищния пазар в страната, където цените скочиха с най-бързите темпове от три десетилетия през март.

В кратко изявление след срещата гуверньорът Филип Лоу отбеляза, че скокът на цените на жилищата се дължи на силно търсене от страна на собствениците на жилища и австралийците, които закупуват жилище за първи път. Същевременно той посочи все още слабия ръст на кредитите за инвеститорите в имоти.

Анализаторите очакват финансовите регулатори да наложат по-строги правила на банките тази година, за да предотвратят рисковото поведение при кредитирането.

Австралийският долар се задържа на ниво от около 0,7640 долара след решението на централната банка да запази лихвата без промяна за четвърти пореден път.

Централната банка повтори, че няма да повишава лихвените проценти, докато инфлация не се задържи в рамките на целевия диапазон от 2-3%, цел, която не очаква да постигне преди 2024 г.

Досегашният фискална и парична политика в отговор на кризата помогна на Австралия да излезе от първата си рецесия от три десетилетия. Данните за продажбите на дребно, строителната дейност, доверието в бизнеса, настроенията на потребителите и заетостта надминаха очакванията през последните месеци.

Централната банка ще публикува в петък своя преглед на финансовата стабилност, който прави на всеки две години, в който се очаква да подчертае рисковете, пред които е изправена финансовата система, както и тенденциите в сектора.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Износът на Япония отчете най-силния си ръст от повече от три години