Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Испания: Необходими са икономически реформи

Испанската икономика се насочва към свиване от 9% до 11,6%

Централната банка на Испания: Необходими са икономически реформи

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Икономиката на Испания се нуждае от спешни структурни реформи, за да се справи с въздействието на коронавируса, включително да позволи на по-малките компании да растат, за да са по-конкурентни в Европа, заяви управителят  на централната банка на страната във вторник.

„Разработването и прилагането на реформите трябва да се ускори, тъй като тяхното надеждно прилагане може да доведе до положителни ефекти върху разходите и инвестициите“, заяви Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

В реч пред испанска парламентарна комисия той също отбеляза необходимостта от реформи за пенсионно осигуряване, труд и жилищно настаняване и добави, че стратегията трябва да се прилага в дългосрочен план с консенсус между политическите партии.

Още по темата

„Фискалната консолидация от своя страна трябва да бъде осъществена, след като икономиката се върне към пътя на солиден растеж, но ранното й дефиниране и комуникация биха имали важни ползи за достоверността на нашата икономическа политика“, каза той.

Испанската икономика се насочва към свиване между 9% до 11,6%, прогнозират от Централната си банка на Испания.

Във вторник Де Кос заяви, че активността вече е започнала да се възстановява след премахването на тримесечната блокада.

„Ако това продължи, ще станем свидетели на по-благоприятни резултати през втората половина на годината", каза той, като отбеляза, че все още има "значителна несигурност" и свиването може да бъде около 15% през тази година.

Де Кос заяви, че при най-добрия сценарий икономиката на Испания може да нарасне с 16% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, което би било най-голямото му тримесечно увеличение.

Гуверньорът също така посочи, че са необходими механизми за насърчаване на растежа на малките и средните предприятия. За да продължи да подкрепя бизнеса, Де Кос смята, че може да е необходимо увеличаване  на сумата от 100 милиарда евро (112,88 милиарда долара) в държавни кредитни линии.

Той каза също така, че в следващите месеци трябва да се обмисли разширяване на схемите за подкрепа в някои сектори, като туризма и хотелиерството.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения