IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Румъния завиши прогнозите си за инфлацията

Покачването на цените в страната ще се ускори до близо 10% в края на годината, смята румънският регулатор

14:11 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Централните банкери очакват покачването на цените да се забави през следващата година и да достигне 3,2% в последния месец на 2023 г. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Централните банкери очакват покачването на цените да се забави през следващата година и да достигне 3,2% в последния месец на 2023 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Румъния завиши прогнозите си за инфлацията в страната за 2022 г., съобщи Ройтерс. Причина за решението на регулатора са все по-високите и неконтролируеми цени на енергията.

Прогнозите на банката са годишната инфлация да достигне 9,6% през декември 2022 г., а основен двигател за това ще е енергията. За сравнение – ноемврийската прогноза на банката бе за ръст от 5,9 на сто на цените.

През декември миналата година инфлацията в Румъния достигна 8,19% - това е най-високото ниво от десетилетие насам въпреки държавните субсидии за енергия и мораториума върху цените за битовите потребители, който бе въведен през ноември и ще продължи до март тази година.

През втората половина на 2022 г. се очаква инфлацията да се ускори до 11,2%, след като схемата за енергийни помощи бъде прекратена.

Пред перспективите има редица рискове, включващи развитието на цените на суровините, геополитическото напрежение в Украйна, продължаващите проблеми със снабдителните вериги и вътрешните усилия за фискална консолидация.

Централните банкери очакват покачването на цените да се забави през следващата година и да достигне 3,2% в последния месец на 2023 г. Така показателят ще се върне в целевия диапазон на финансовата институция от 1,5-3,5% едно тримесечие по-късно, отколкото по-рано се предполагаше.

В сряда румънският регулатор увеличи основната лихва с повече от очакваното до 2,5%. Въпреки това лихвеният процент е един от най-ниските сред страните в региона, които увеличиха цената на кредитите, за да озаптят инфлацията, предизвикана от външни фактори, като поскъпващата енергия, и от вътрешни проблеми, като търсенето след пандемичните ограничения и затегнатия пазар на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още