IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се разширява

Ръстът на британската икономика през второто тримесечие е ревизиран във възходяща посока

14:02 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се разширява през второто тримесечие, съобщава Bloomberg. Разликата между парите, които влизат в Обединеното кралство, и парите, които излизат, е 28,7 млрд. паунда, сочат данни на Националната статистическа служба. Това възлиза на 5,9% от БВП на фона на 5,7% през първото тримесечие. Дефицитът достигна рекордните 7% от БВП в края на миналата година.

Референдумът за излизане от Европейския съюз насочи вниманието към дефицита по текущата сметка, като някои анализатори предупреждават, че чуждестранните инвеститори няма да проявяват охота да финансират дупката, купувайки британски активи. Трупащите се опасения доведоха и до голям спад в лирата след вота на 23 юни.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни предупреди, че не бива да се разчита на „любезността на непознати“. Освен това редица рейтонгови агенции предупредиха, че дефицитът е основна слабост. В четвъртък министърът на търговията Лиам Фокс разкритикува британските компании, че не изнасят прекалено малко.

В отделен доклад статистическата служба обяви, че икономиката расте с 0,7% през второто тримесечие в сравнение с предходното, като предишната оценка беше за повишение от 0,6 на сто. Оказва се, че потребителите са харчили повече и че бизнес инвестициите са се увеличили и по този начин двата компонента компенсират негативното влияние на нетната търговия.

Търговският дефицит се разширява до 12,7 млрд. паунда през второто тримесечие, или 2,6% от БВП. Разликата между печалбите на британските инвеститори от чужбина и тези на чуждестранните инвеститори в Обединеното кралство се свива, но е все още близо 10 млрд. паунда.

Надеждите са, че по-конкурентната лира ще повиши търсенето на продукти за износ и ще понижи разходите за внос. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват дефицитът по текущата сметка да се свие до 4% от БВП през 2017 г. след рекордните 5,5% тази година.

„Последните данни изглежда подкрепят твърдението, че няма сигнали за голям шок, макар че цялата картина ще продължава да се формира“, казва Дарън Морган от Националната статистическа служба.

На годишна база БВП расте с 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още