IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Германската икономика ще се свие с 4-5% през тази година

Кредиторът очаква икономиката на САЩ да отбележи спад от 0,8%, а тази на Япония да се свие с 1,7 на сто през 2020 г.

17:45 | 19.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Deutsche Bank намали прогнозата си за икономиката на Германияпредвид сътресенията, причинени от разпространението на коронавируса, като заяви, че сега най-голямата икономика в еврозоната ще се свие с между 4-5% през 2020 г., докато промишленото производство може да се сблъска със спад от 10%, съобщава Ройтерс. 

„В рамките на дни мерките за блокиране и (временното) затваряне на предприятията достигнаха ниво, което предполага далеч по-голямо свиване през първата половина на годината, отколкото се смяташе досега“, заяви главният икономист на Deutsche Bank Щефан Шнайдер, добавяйки, че преди това се е очаквало икономическият растеж на Германия да се забави между 1-2% през тази година.

Според изчисленията, за разлика от финансовата криза през 2009 г., секторът на услугите също ще бъде силно засегнат, добавя Шнайдер.

Deutsche Bank актуализира и прогнозите си за други големи икономики. Тя очаква, че икономиката на САЩ ще се свие с 0,8% през тази година, докато тази на Япония ще претърпи спад от 1,7%. Прогнозата на германския кредитор за растежа на световната икономика вече е за 2,0%.

По-рано днес Европейската централна банка заяви, че ще закупи още облигации на стойност 750 млрд. евро като част от мерките за справяне с разпространението на коронавируса. Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) и се планира да се изпълнява до края на 2020 г. или до края на кризата с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Тичай да се изкажеш във вестник Дума или Правда, там ще обърнат внимание на глупостите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Щом всички лидери на държави си траят и никой няма куража да попита, да каже, да разследва, аджеба кой зарази с биологично оръжие човечеството, означава, че всички в един отбор играят, а тва е цирк, което правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mike Florida
преди 4 години
Интересно как ги правят тези прогнози, при положение, че никой не знае какво ще стане с вируса!Може би имат кристална топка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още