IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли моментът ЕЦБ да разпери ястребови крила?

Изказванията на редица централни банкери предполагат, че първото лихвено повишение от 2012 г. може да се случи този юли

12:26 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави паричната си политика без промяна миналата седмица, посочвайки рекордната инфлация и несигурността, породена от руската инвазия в Украйна, като причина за приемането на позиция на изчакване. Изказванията на представители на ЕЦБ от последните дни обаче показват, че регулаторът може би се готви за ястребов* полет тази година.

В четвъртък заместник-гуверньорът на институцията Луис де Гиндос заяви, че ЕЦБ би трябвало да може да прекрати покупките на облигации по програмата APP през юли, за да си даде възможност за лихвено повишение през същия месец.

"Не виждам причина да не прекъснем APP през юли", посочи Де Гиндос. Той повтори вечно поддържаната мантра на финансовата институция, че всяко решение ще е базирано на данните, на различните сценарии и прогнози. Сега обаче има лека промяна в използвания тон. "От днешна гледна точка може (да има лихвено повишение) през юли и септември, или по-късно, ако е възможно. Ще погледнем данните и едва тогава ще вземем решение", увери Де Гиндос.

Коментарът му наподобява изказването от сряда на Мартинс Казаксчлен на Управителния съвет (УС) на банката, който заяви, че може да има лихвено повишение през юли. Тогава той посочи, че увеличение от 25 базисни пункта на лихвите "изглежда разумно" в момента, въпреки че представителите на ЕЦБ винаги може да обсъдят и по-големи повишения в зависимост от постъпващите икономически данни.

Такова виждане има и гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, който също прогнозира затягане на паричната политика през юли.

Ако лихвите бъдат повишени, това ще е краят на негативните лихвени равнища, продължили вече осем години.

ецб ецб

Малко по-рано през деня в четвъртък членът на УС на ЕЦБ и управител на Белгийската централна банка Пиер Вунш заяви, че ЕЦБ може да вдигне лихвите до над нулево равнище преди края на годината, освен ако икономиката на еврозоната не премине през сериозен шок.

"Въпреки че войната в Украйна представлява сериозен риск за икономиката, тя вероятно няма да спре ЕЦБ да повиши лихвите в отговор на данните за неочаквано високата инфлация", каза Вунш.

Той също не отхвърли възможността от лихвено повишение през юли. "Разбира се, това ще зависи от данните. Ако има още една изненада от страна на инфлацията, определено това е сценарий, който бих взел предвид", каза гуверньорът на белгийския регулатор.

В резултат на коментарите на централните банкери трейдърите завишиха прогнозите си за първото покачване на лихвите от 2012 г. насам. Паричните пазари прогнозират увеличения от общо 75 базисни пункта до декември, показват данните от суаповете. Към момента лихвата е на рекордно ниско дъно от -0,5%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още