IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната ще е три пъти над целевото равнище на ЕЦБ тази година

Около една четвърт от респондентите в анкета на ЕЦБ очакват поне едно тримесечие на негативен растеж на европейската икономика през 2022 г.

15:51 | 15.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на еврозоната е изправена пред по-бавен икономически растеж и по-висока инфлация, след като руската инвазия в Украйна увеличава цените, нарушава търговията и влошава икономическите нагласи. Това показват резултати от анкета на Европейската централна банка (ЕЦБ) сред икономисти, публикувана на сайта на ведомството.

През второто тримесечие икономистите ревизират инфлационните си прогнози в посока нагоре спрямо предходните три месеца. Очакванията са инфлацията в еврозоната през тази година да се равнява на 6% или три пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2%. Следващата година покачването на цените ще се забави до 2,4%. Очакванията за 2024 г. са останали без промяна - тогава инфлацията ще бъде на ниво от 1,9 на сто. Дългосрочните очаквания за инфлацията са ревизирани леко в посока нагоре от 2,0% до 2,1%.

Колкото до краткосрочната времева рамка, според респондентите ускорената инфлация основно ще се определя от покачването на разходите - за заплати и суровини - а не толкова от фактори, свързани с търсенето. Според експертите конфликтът в Украйна е увеличил ценовия натиск, който е започнал да показва признаци на достигнат връх.

Колкото до ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на региона, очакванията са били ревизирани в посока надолу за тази и следващата година и във възходяща посока за 2024 г.

Около една четвърт, или 25% от респондентите очакват поне едно тримесечие на негативен растеж на БВП през тази година. Други 4% смятат, че еврозоната може да изпадне в техническа рецесия - две последователни тримесечия на негативен растеж.

В четвъртък тази седмица ЕЦБ реши да не променя параметрите на паричната си политика, залагайки на гъвкавостта на фона на рекордно висока инфлация, продължително нарастваща несигурност и упорити проблеми със снабдителните вериги.

На пресконференция след заседанието гуверньорът Кристин Лагард предупреди, че войната в Украйна засилва риска от допълнително ускоряване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
В този вид материалът е доста постен. ЕЦБ се основава на най-последното - войната в Украйна, преди това имаше пандемия (не се знае окончателно ли приключи) и започналата по-рано инфлация, която продължава и днес. ВАЖНО е ЕЦБ да обясни своята роля за инфлацията чрез провежданата парична политика. ТОВА си личи отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 1 година
СТАГФЛАЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още