IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ потвърди плановете си за края на покупките на облигации по АРР

Европейският регулатор затвърди позицията си, че лихвени повишения може да има "известно време" след края на количествените облекчения

15:12 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Изправена пред рекордно висока инфлация, продължително нарастваща несигурност и упорити проблеми със снабдителните вериги, Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави параметрите на паричната си политика без промяна в четвъртък, става ясно от прессъобщение на сайта на банката.

Такива бяха и прогнозите на икономистите, които очакваха регулаторът отново да наблегне на гъвкавостта, изправен пред нелеката задача да забави рекордната инфлация, но и да запази крехкото икономическо възстановяване, което вече е изправено пред изпитание заради войната в Украйна, продължаваща вече втори месец.

"Руската агресия в Украйна причинява огромно страдание - тя има влияние и на икономиката в Европа и извън нея, като силно натежава на икономическите нагласи на компаниите и потребителите", предупреждават от ЕЦБ, като допълват, че за развитието на икономиката ключово значение ще имат развитието на конфликта, размерът на санкциите и евентуалните последващи ограничения срещу Русия.

"В същото време икономическата активност продължава да е подкрепяна от отварянето на икономиката след кризисната фаза на пандемията. Инфлацията се ускори значително и ще остане на високи равнища през следващите месеци основно заради поскъпващите енергоносители", прогнозират от финансовата институция.

В четвъртък Управителният съвет (УС) на ЕЦБ остави основните си лихви без промяна и затвърди решението си от март по отношение на покупките на облигации по програмата АРР.

Миналия месец ЕЦБ прие месечните покупки по APP да са на стойност 40 млрд. евро през април, 30 млрд. евро през май и 20 млрд. евро през юни, а размерът на покупките през третото тримесечие ще зависи от постъпващите данни.

"На днешното си заседание УС прецени, че постъпващите данни от последното заседание насам подсилват очакванията, че покупките на нетни активи по АРР трябва да приключат през третото тримесечие", посочва централната банка на еврозоната в своето прессъобщение.

Промяна в лихвените проценти ще се случи "известно време" след прекратяването на АРР.

След публикуването на решенията паричните пазари намалиха очакванията си за затягане на паричната политика - прогнозите са да има лихвено повишение от 25 базисни пункта през септември и декември, пише Bloomberg.

Въпреки че ходът бе очакван, изказванията на представителите на ЕЦБ от последните седмици объркаха пазарите, които не знаеха какво ще предприеме банката в отговор на инфлацията. Ако не друго, трейдърите имат очаквания поне по отношение на стъпките на ЕЦБ до края на годината. Прогнозите са основната лихва да бъде повишена от настоящите -0,5% до ниво от 1,25%, сочат данните от суаповете.

Протоколите от последното заседние показаха, че представителите на ЕЦБ са били раздвоени как да реагират на икономическия шок, предизвикан от войната в Украйна.

Предстои гуверньорът Кристин Лагард да даде пресконференция по-късно през деня в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още