IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите в ЕЦБ са били раздвоени за реакцията към ефекта от войната в Украйна

Представителите на европейския регулатор са имали различни виждания за пътя на паричната политика и за устойчивостта на инфлационния натиск

21:03 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са били раздвоени как да реагират на икономическия шок, който войната в Украйна предизвика, пише Bloomberg.

Докато някои банкери са подкрепяли строго прекратяване на покупките на облигации, даващо възможност за лихвено повишение през третото тримесечие заради влошаващите се инфлационни перспективи, други са избрали метода на изчакване насред високата несигурност, сочат данните от протоколите от последното заседание на банката.

Според някои банкери "запазването на възможността за избор относно покупките на активи не е било без цена, особено като се има предвид рискът от изоставане от тенденцията". Други обаче са контрирали, че на фона на новата среда "смелите стъпки са дори още по-малко оправдани" и може "допълнително да навредят на нагласите".

Изправен пред рекордна инфлация на Стария континент, през март европейският регулатор ускори темпа на прекратяване на старата програма за покупка на облигации APP.

Въпросът сега е колко скоро ще бъдат повишени ниските лихвени равнища, след като други големи централни банки - като Фед на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) - вече предприеха тези ходове.

Част от членовете на Управителния съвет на банката подкрепят две повишения на лихвата до края на годината, докато други са по-предпазливи.

Следващото заседание на ЕЦБ предстои да се състои на 13-14 април във Франкфурт.

Друга точка, по която банкерите не са постигнали съгласие, са инфлационните перспективи. Рисковете, породени от руската инвазия в Украйна, са "били до голяма степен възприети като едностранни, тъй като опитът предполага, че войните обикновено водят до инфлация". Банкерите са "имали различни гледни точки" за това колко устойчиво ще е скорошното покачване на цените.

Раздорът между централните банкери влияе на пазарите, за които следващите ходове на ЕЦБ са пълна мистерия, докато икономистите се чудят дали не е възможно банката да повиши лихвите с 50 базисни пункта.

Едно такова повишение - последно прието през 2008 г. - ще доведе лихвата до нулево равнище, което ще сложи край на осемте години на негативни лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още