IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се изстреля над 7%

Поскъпващите енергоизточници и войната в Украйна са свили производството на Стария континет, докато ценовият натиск притиска компаниите

13:05 | 01.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се е ускорила до поредния рекорден връх през март, достигайки 7,5%, сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

Резултатът допълнително усложнява задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ), чиито представители наблегнаха на гъвкавостта на последното си заседание миналия месец, когато избраха да ускорят темпа на прекратяване на покупките на облигации.

Основен двигател за покачването на цените са били поскъпващите енергоносители (44,7% дял спрямо 32,0% през февруари), следвани от нарасналите цени на храните, алкохола и тютюневите издели (5,0% спрямо 4,2% през февруари). Неенергийните индустриални стоки са били третият основен двигател с дял от 3,4% през март спрямо февруарските 3,1%.

 

 

 

 

Освен това темпът на ускоряване на инфлацията значително е задминал очакванията на икономистите за повишение от 6,6 на сто, пише Ройтерс.

Данните са лоша новина за ЕЦБ, чиито прогнози предвиждат инфлацията да продължи да се ускорява. Това означава, че показателят все още не е достигнал своя връх.

Европейският регулатор обаче не бърза със своята реакция поради опасения от задушаване на икономическия растеж. Редица представители на ЕЦБ, в т.ч. гуверньорът Кристин Лагард, заявиха в последните дни, че лихвените повишения - в случай, че има такива през 2022 г. - ще бъдат постепенни и базирани на постъпващите данни.

„Повече от всякога е важно да запазим възможността за избор в паричната политика", заяви в четвъртък главният икономист на институцията Филип Лейн.

Всъщност цялата седмица бе изпълнена с данни за рекордната инфлация в редица страни.

Индексът на потребителските цени, хармонизиран с Европейския съюз (ЕС), във Франция е нараснал с 5,1% през март - най-голямото увеличение в историята, откакто се води статистиката от 1997 г. насам. Годишната инфлация в Италия е записала най-бързия си темп на растеж от 1991 г. на ниво от 7% през март, показаха данните на италианската статистическа служба (Istat) в четвъртък.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика Германия се е ускорила до 30-годишен връх, докато поскъпващите енергоизточници са натежали на домакинствата и компаниите още преди правителството да представи извънреден план за управление на ограничените доставки на енергоносители.

Друг доклад в петък показа, че ръстът на производството в еврозоната се е забавил през миналия месец, докато войната в Украйна рязко изостри проблемите със снабдителните вериги, сви търсенето и влоши икономическите нагласи.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е паднал до 14-месечно дъно на ниво от 56,5 пункта през март спрямо февруарските 58,2 пункта. Резултатът е под първоначално обявеното равнище от 57,0 пункта, но значително над границата от 50 пункта, която разделя ръста от спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
e34
преди 2 години
Кристинче, къде ти е преходната инфлация? Къде ти е целевата двупроцентна инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
e34
преди 2 години
Кристинче, къде ти е преходната инфлация? Къде ти е целевата двупроцентна инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Щеше да е добре да има анализ защо има такъв ръст на "признатата" инфлация! Например информация колко Евра са били напечатани последните Х месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
В еврозоната, прекратяването на водещата причина за сегашната инфлация е изяснен за решаване европейски проблем. Прилаганият създаващ щети метод за емитиране на евра без държавна защита на европейската валута е водещата причина за сътворяване на европейска инфлация. Европейската централна банка е жертва на европейската финансова грешка. Водещата причина за сегашната европейска инфлация се премахва с въвеждане на предпазващ от щети метод за емитиране на евра с необходима държавна защита на европейската валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още