IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ има още пространство за действие преди първото увеличение на лихвите

Банката няма да бърза и всяко едно движение в паричната политика ще е постепенно, каза управителят на централната банка

16:41 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка няма да бърза да увеличава лихвените проценти и всяко едно движение ще бъде постепенно. Това заяви управителят на институцията Кристин Лагард на фона на по-ранните намеци на свои колеги от ръководството, че банката може да отбележи едно или две увеличения тази година, съобщава Ройтерс.

В изказване само седмица след решението на ЕЦБ да ускори излизането си от пандемичната програма за стимули Лагард заяви, че решението дава на регулатора „допълнително пространство“ между планирания край на програмата за стимули това лято и първото увеличение на лихвите от над десетилетие.

Инвеститорите увеличават залозите за покачване на лихвите на ЕЦБ, след като Федералният резерв взе решение в сряда да увеличи своите с четвърт процентен пункт за първи път от началото на пандемията.

Повтаряйки посланието си от миналата седмица, Лагард посочи, че всяко увеличение на лихвите на ЕЦБ ще е постепенно и ще е факт само „известно време“ след края на програмата за покупка на облигации – сега насрочен за третото тримесечие.

„Това поддържа нашата традиционна логика на последователност, но също така ни дава допълнително пространство, ако бъде необходимо, след като спрем покупката на облигации и преди да направим следващата стъпка към нормализиране“, каза тя на конференция във Франкфурт.

Въпреки това управителят на Нидерландската централна банка Клаас Кнот – един от по-консервативните членове на управителния съвет на ЕЦБ, зададе по-амбициозна времева рамка, призовавайки за край на покупките още през юли.

По думите му увеличение на лихвите през четвъртото тримесечие „все още е реалистично очакване“, като според него и две повишения не могат да бъдат отхвърлени, но такъв сценарий ще предполага дори още по-ускоряваща се инфлация.

В изказването си Лагард допълни, че ЕЦБ би могла да приложи нови инструменти, за да гарантира, че паричната политика достига до всички краища на еврозоната въпреки намаляването на покупки на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още