IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на паричната политика на ЕЦБ е мистерия за пазара

Трейдърите са наясно какво да очакват до края на годината от европейския регулатор, но следващите му ходове объркват пазара

14:29 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ходовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) объркват трейдърите, за които пътят на паричната политика на Стария континент е пълна мистерия, пише Bloomberg.

Пазарите вече се подготвят за лихвени понижения от Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) до 2024 г., като залагат, че преди това основната лихва ще достигне връх от 3,25% в САЩ и почти 2,5% във Великобритания в рамките на година.

Междувременно очакванията за ЕЦБ са почти да не разхлаби паричната си политика. 

Различията повдигат въпроса колко може да бъде повишена цената на кредитите в Европа - тоест каква ще е крайната стойност на лихвата - преди ЕЦБ да започне да затяга паричната си политика.

"Все още не сме решили за това каква е истинската крайна стойност на лихвата за ЕЦБ", заяви лихвеният стратег в UBS Group AG Рохан Кханна, като допълва, че "това е логично на фона на очакванията за висока лихва от Фед и АЦБ".

Ако не друго, трейдърите са наясно поне със следващите стъпки на ЕЦБ до края на годината. Прогнозите са основната лихва да бъде повишена от настоящите -0,5% до ниво от 1,25%, сочат данните от суаповете.

Последният път, когато регулаторът повиши лихвите, бе през 2011 г. Тогава ЕЦБ увеличи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта два пъти до ниво от 0,75%, за да пребори инфлацията, която тогава й се стори твърде висока, дори сред дълговата криза, която тегнеше върху страните в периферията на континента.

Пазарът може би все още е несигурен къде се намира неутралната лихва, написаха стратези от Bank of America Corp., включително Сфия Салим, в своя бележка към клиенти, говорейки за размера на лихвата, който нито ограничава, нито подпомага икономическия растеж.

Миналата седмица гуверньорът на финансовата институция Кристин Лагард увери, че лихвите ще бъдат променени "постепенно". Инфлацията в еврозоната обаче достигна нов рекорден връх за пореден месец през март, надминавайки 7 на сто, след като Русия навлезе в Украйна и усложни задачата на центрлнита банкери.

Същевременно икономистите от големи финансови институции се чудят дали няма възможност ЕЦБ да предприеме по-агресивен подход с лихвено увеличение от 50 базисни пункта преди края на годината.

Според Карстен Бжески от ING Group по-устойчивото ускоряване на инфлацията "може толкова да изплаши ЕЦБ", че банката "да завиши лихвите с 50 базисни пункта през септември".

По-рано тази седмица икономисти от Deutsche Bank, начело с Марк Уол, заявиха, че "ЕЦБ може да предприеме по-големи увеличения - от 50 базисни пункта - на едно или повече заседания".

Едно такова повишение - последно прието през 2008 г. - ще доведе лихвата до нулево равнище, което ще сложи край на осемте години на негативни лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още