IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас от ЕЦБ: Банката ще направи всичко необходимо да спре инфлацията

Можеше да унищожим инфлацията за месец, ако искахме, но така щяхме да убием и икономиката, заяви гуверньорът на Гръцката централна банка

22:39 | 08.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи "всичко необходимо", за да предоврати вкореняването на инфлационния натиск. Това заяви членът на Управителния съвет (УС) на банката Янис Стурнарас, цитирайки бившия гуверньор Марио Драги, съобщи Bloomberg.

Фразата, която препраща към историческата реч на италианеца насред дълговата суматоха в региона отпреди десетилетие, подчертава залозите пред предстоящото на 14 април заседание на регулатора.

"Ще направим всичко необходимо - и ще спра дотук, понеже сме в период на затишие - за да не позволим временната инфлация да стане структурна и постоянна", увери гуверньорът на Гръцката централна банка по време на икономически форум.

Стурнарас обикновено е възприеман като гълъб* сред членовете на УС.

Споменатият от него "период на затишие" се отнася към практиката централните банкери да избягват публични изкавзания преди вземането на решение за размера на лихвения процент.

Има "редица шокове на предлагането, пандемията не можеше да бъде предвидена, нито войната (в Украйна)", коментира Стурнарас. "Това създава висока инфлация - можеше да я унищожим за месец, ако искахме, но така щяхме да убием и икономиката", добави банкерът.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Yanis83
преди 1 година
За пандемията добре(все още няма неоспорими доказателства).Ама за войната.....за подготовката на такава инвазия и съответно такъв мощен отпор са нужни поне минимум 2 години подготовка.Обаче никой нищо не е видял,никой нищо не е чул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
forexar
преди 1 година
"Банката ще направи всичко необходимо да спре инфлацията" !Ще спре ли печатницата ? :)Или може би ще приеме златен стандарт за еврото ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още