Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Драги призова за повече действия за укрепване на банковия сектор в еврозоната

Управителят на ЕЦБ заяви, че правителствата трябва да завършат Единния механизъм за банково преструктуриране

Драги призова за повече действия за укрепване на банковия сектор в еврозоната

Марио Драги, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата на еврозоната да предприемат по-нататъшни действия за укрепване на банковия сектор в региона, включително чрез създаване на общ застрахователен план за банковите депозити, съобщава БНР.

В изказването си в Париж на конференция на Френската централна банка, цитирано от Ройтерс и Wall Street Journal, Драги заяви, че докато европейските правителства са изградили през последните години единна система за банков надзор (Единен надзорен механизъм) и Единен механизъм за банково преструктуриране, "те трябва да направят още повече".

Още по темата

"По-специално, правителствата трябва да хармонизират правилата на блока за това как да третират банковата ликвидност, да завършат Единния механизъм за банково преструктуриране и да поставят основите за създаването на ефективна застраховка на депозитите", посочи Марио Драги.

"Убеден съм, че скоро ще бъдат предприети важни стъпки в тази посока", допълни той.

В подобен дух беше и изказването на члена на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало. Според него еврозоната трябва да се договори до края на годината за подробностите относно предпазния механизъм за Единния фонд за банково преструктуриране.

В края на юни лидерите на Европейския съюз се споразумяха да позволят на Европейския спасителен механизъм (фонда ESM) да отпуска заеми при извънредни ситуации на съществуващия фонд за преобразуване на проблемни банки (Единен фонд за преструктуриране), ако той не разполага със средства по време на криза. Те обаче оставиха окончателното решение на финансовите министри от еврозоната, които до декември месец трябва да уточнят детайлите. "Сега трябва спешно да изпълним договорката от юни до края на тази година", посочи Вилерой де Гало.

Спасителният фонд на ЕС за финансиране на закъсали банки (Единен фонд за преструктуриране) бе създаден като част от план за Единен банков съюз по време на финансовата криза, но все още не разполага с достатъчно средства, за да се справи с евентуална голяма банкова криза, което означава, че ще е необходима предпазна финансова мрежа.

Трябва да се има предвид, че проблемът с финансовата подкрепа на Единния фонд за банково преструктуриране, заедно с Единната застрахователна схема за европейските вложители, отдавна блокират завършването на банковия съюз в еврозоната с един-единствен надзорен орган.

Франсоа Вилерой заяви, че създаването на напълно работещ Единен фонд за преструктуриране трябва да бъде приоритет, което на свой ред ще отвори пътя за "прагматичен компромис" по отношение на важния въпрос за общото гарантиране на влоговете.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ