Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ: Безработицата в еврозоната е по-висока, отколкото официалните данни показват

Показателят за безработицата изключва някои лица, които не отговарят на стриктните статистически критерии, обяснява банката

ЕЦБ: Безработицата в еврозоната е по-висока, отколкото официалните данни показват

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в еврозоната е по-висока, отколкото официалните данни показват, и това продължава да оказва натиск върху ръста на заплатите. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

В своя доклад банката обяснява очевидното несъответствие между резкия спад на безработицата и слабото повишение на възнагражденията с това, че показателят за безработицата изключва някои лица, които не отговарят на стриктните статистически критерии. Освен това се изключват хората на намалено работно време, които обаче търсят още работа. И двете групи се оказват причина за слабостта на трудовия пазар в еврозоната. 

След като се направят корекции и се включи липсващата информация, безработицата в еврозоната става 15%, което е далеч над официалните данни за ниво от 9,5%. Единствено Германия показва сигнали за затегнат трудов пазар.

„Във Франция и Италия широките показатели за слабост на трудовия пазар продължават да се покачват дори и по време на възстановяването. В Испания и някои други икономики от еврозоната тези индекси отчетоха понижения през последно време, но остават далеч над предкризисните нива“, пише в доклада на ЕЦБ.

Още по темата

„Нивото на по-широкия индикатор за слабост на трудовия пазар е все още високо и вероятно ще продължи да потиска динамиката при заплатите“, пише още в документа.

Реформите на трудовия пазар, отчасти инициирани от ЕЦБ, доведоха до ръст в работата на намалено работно време, което даде на работодателите гъвкавост. В резултат на това компаниите наемат повече лица на намалено работно време или пък временни работници, вместо да дадат на сегашните си служители повече работа.

По изчисления на ЕЦБ около 3,5% от населението в трудоспособна възраст се смята за статистически неактивно, макар че бързо биха могли да се включат в трудовата сила. Други 3% работят по-малко, отколкото би им се искало. Така безработицата става с 3 процентни пункта над предкризисните нива.

Друг проблем за ЕЦБ би бил това, че повечето от новите работни места са в сектора на услугите, където производителността на труда расте по-бавно и ограничава потенциала за повишения на заплатите.

Графика: ЕЦБ

Освен безработните (unemployedв по-широкия показател влизат хората, които могат да започнат работа, но не търсят (available, but not seeking work). Това са предимно обезкуражените лица, но и такива, които биха могли да започнат работа, но не търсят, вероятно защото имат предложение за работа, която ще започнат в близкото бъдеще. Третата група (seeking work, but not available) са хората, които не работят – нито на пълно, нито на намалено работно време, и търсят работа, но не могат да започнат в близките две седмици. Underemployed са лицата, които работят, но не толкова колкото би им се искало.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
14
 
1
преди 3 години
Всички данни са стъкмистика

Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август