Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ ще продължи да купува облигации, твърди германски централен банкер

Единствено Европейският съд е отговорен за ЕЦБ и нейните действия, твърди Изабел Шнабел

ЕЦБ ще продължи да купува облигации, твърди германски централен банкер

Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Според германския член на Борда на директорите на Европейската централна банка Изабел Шнабел ЕЦБ ще продължи да купува ценни книжа въпреки решението на Федералния конституционен съд. Това е в съответствие с мандата на ЕЦБ, заяви Шнабел пред италианския всекидневник La Repubblica (в броя от понеделник).

Шнабел даде да се разбере, че единствено Европейският съд е отговорен за ЕЦБ и нейните действия. „Той реши през 2018 г., че PSPP е легален“, каза централният банкер, имайки предвид програмата PSPP (Public Sector Purchase Programme), която съдиите в Карлсруе определиха като частично противоконституционна.

По-рано и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде да се разбере, че ЕЦБ ще се придържа към своя курс след решението на Федералния конституционен съд.

Шнабел също така даде да се разбере, че централната банка е готова да коригира обхвата на спешната програма PEPP, така че да ограничи последиците от породената от коронавируса криза „според нуждите“.

Федералният конституционен съд определи миналата седмица многомилиардните покупки на държавни облигации от ЕЦБ като частично противоконституционни. След решението германската централна банка ще може в бъдеще да участва в програмата за покупка само при определени условия. Решението от Карлсруе е насочено към програмата PSPP, докато програмата PEPP беше изрично изключена от решението на германските конституционни съдии.

За първи път най-висшият германски съд се противопостави на решение на най-висшия съд в ЕС. Комисията напомни, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички държави членки.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април