Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ: След прекратяването на пандемичните покупки може да има лихвени повишения

Такова затягане на паричната политика обаче би било възможно единствено при значително висока инфлация, смята главният икономист на банката

ЕЦБ: След прекратяването на пандемичните покупки може да има лихвени повишения

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Първата реакция в случай на по-висока от очакваното инфлация би била прекратяването на нетните покупки на активи. Едва след тяхното прекратяване ще погледнем критериите за покачване на лихвите. Такова мнение изрази главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, цитиран от ведомството.

Още по темата

На въпрос относно инфлационните перспективи Лейн повтори дългоподдържаните възгледи на ЕЦБ, че ифлацията ще се ускори през първата половина на годината, а впоследствие ще се забави.

Прогнозите на централната банка са през 2022 г. инфлацията да е на ниво от 3,2% за страните членки на еврозоната, а в периода 2023-2024 г. да се забави и да е под целевото равнище на банката от 2 на сто.

„Вместо да се фокусираме месец по месец, имаме ясна представа за общата посока, че инфлацията ще се забави тази година“, каза Лейн, който заяви, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо за приспособяване на инструментите на паричната политика с цел достигнане на инфлационно равнище от 2% в средносрочен план.

„Ако има данни, които да предполагат, че инфлацията ще е твърде висока спрямо (целта от) 2%, то, разбира се, че ще отговорим. Първото решение при такъв сценарий би било прекратяването на нетните покупки на активи. И едва след тяхното прекратяване ще погледнем към критериите за покачване на лихвите. Затова ще се водим от данните, от нашите оценки“, коментира Лейн.

Още по темата

По отношение покачването на лихвите Лейн заяви, че има три сценария на развитие на инфлацията, които може да се случат. Първият е  световната икономика да се върне към ниски инфлационни равнища. Междинният вариант е  покачването на цените да се стабилизира на ниво от около 2%, докато третият е за ускоряване на инфлацията до ниво значително над 2%. „Третият сценарий би дал повод за затягане на паричната политика и ще трябва да отговорим. В междинния сценарий, където инфлацията е стабилна на ниво от 2%, то е ясно, че с времето ще трябва да нормализираме паричната политика“, каза икономистът, като допълни, че вероятността първият сценарий да се случи е по-малка спрямо другите два.

Колкото до икономиката на еврозоната, експертът посочи, че в краткосрочен план омикрон все още представлява риск. „Мисля, че става ясно, че влиянието [на щама] е само за няколко седмици, затова няма да е фактор, който да повлияе на нивата на активност през годината“, каза банкерът, като допълни, че към момента възстановяването е по-силно от очакваното и че през 2022 г. тази тенденция ще продължи.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ЕЦБ води многогодишна целенасочена битка за налагане на инфлация от над 15% годишно и няма да се поколебае да използва целия си инструментариум, за да доведе битката до победен край, толерирайки периоди с инфлация от 25%-30% годишно
1
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
некадърник!

Още от Новини
Нов рекорден спад на потребителските настроения в САЩ заради инфлацията