IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи законодателство за цифровото евро в началото на 2023 г.

ЕЦБ провежда вътрешни експерименти и ще заработи по прототип в края на следващата година

16:21 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда, че планира да предложи законопроект за цифрово евро в началото на следващата година.

Законопроектът ще служи като правна основа за текущата техническа работа на Европейската централна банка (ЕЦБ) по виртуалната версия на евробанкнота или монета, пише Politico.

Централните банки по света разработват виртуални пари, за да гарантират, че влиянието им няма да се подкопае от нарастващата популярност на криптовалутите. Това вдъхнови и Big Tech да проучи начини за навлизане на пазара на плащания.

Едно от най-големите сътресения беше, когато Facebook, собственост на Meta, обяви преди няколко години, че ще пусне виртуална валута с още 25 компании. Въпреки че политическият и регулаторен натиск от двете страни на Атлантика уби този проект, този по-широк тласък подтикна централните банкери да действат.

„Ако ние не удовлетворим това търсене, други ще го направят“, коментира членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пред евродепутатите в средата на ноември 2021 г. „Като съзаконодатели вие ще играете ключова роля във всички промени в законодателната рамка на ЕС, които може да са необходими за въвеждането на цифрово евро“, допълни той тогава.

В момента ЕЦБ провежда вътрешни експерименти с цифровото евро и очаква да започне работа по прототип в края на 2023 г. След това централните банкери ще решат дали цифровото евро си струва труда. Ако го направят, виртуалната валута може да бъде готова най-рано до 2025 г.

Този график работи добре за законодателния процес на ЕС. Законопроектът ще трябва да премине през преговори в столиците на ЕС и в парламента, преди да бъде приет.

Предстои публична консултация с изпълнителната власт на ЕС следващия месец. Въпросникът на Комисията ще се съсредоточи върху това как може да се използва цифровото евро, като например обработката на ежедневните плащания.

Еврокомисарят за финансовите услуги на ЕС Мейрид Макгинес обяви плановете за консултацията в сряда сутринта на финтех конференция. „Нашата цел е да внесем законодателство в началото на 2023 г.“, коментира тя.

Ще последва оценка на въздействието, за да се прецени какви предпазни мерки са необходими, за да не се допусне дестабилизиране на финансовата система, пояснява тя.

Банките, например, се опасяват, че спестителите могат да конвертират депозитите си в цифрова валута, подкрепяна от централната банка, с едно натискане на бутона, и ако се стигне до друга финансова криза, би могло да се създаде цифрова банка.

Въпреки че Управителният съвет на ЕЦБ ще има последната дума за това дали е необходимо цифрово евро, политиците в Комисията и в цяла Европа вече са убедени в това. Германия и Франция миналата година призоваха ЕЦБ да ускори процеса заради опасения, че еврозоната изостава. Народната банка на Китай започна своето пътуване към дигитален юан през 2014 г. Междувременно индийското министерство на финансите обеща, че може да има виртуална версия на рупията още тази година.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю също поставя цифровото евро в своя политически дневен ред за обсъждане от финансовите министри. "Трябва да продължим напред с пълна скорост. Никой няма да ни чака", каза германският канцлер Олаф Шолц пред репортери миналата година, когато беше министър на финансите на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още