IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото скочи до най-високото си ниво спрямо долара от две години

Добрите икономически данни в еврозоната и напредъка в преговорите за Brexit повишиха апетита за риск на валутните пазари, коментират анализатори

11:56 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Силните данни за производството в еврозоната и надеждите за напредък в преговорите за Brexit изтласкаха еврото над 1,22 долара спрямо щатския долар в сряда за първи път от април 2018 г.

Еврото печели, откакто Европейският съюз обяви фонд за възстановяване през май, като оттогава поскъпна с близо 13%, пише Ройтерс. Данните за икономическата активност през последните месеци също увеличиха прогнозите, че Европа се представя по-добре от САЩ.

Тези очаквания получиха допълнителен тласък с данните от производството в Германия и Франция, показващи, че най-големите европейски икономики може да се възстановят бързо.

Към 11:35 часа българско време еврото се повишава спрямо щатския долар с 0,44% до 1,2201 долара, като е напът да запише най-големия си годишен ръст от 2017 г. насам.

„Европейските PMI индекси, Brexit и новият подход на Фед повишават апетита за риск на валутните пазари“, коментира Кенет Брау, стратег в Societe Generale в Лондон.

Инвеститорите зорко следят резултатите от двудневното заседание на Федералния резерв, което приключва в сряда. Очаква се политиците да запазят лихвения процент близо до нула и да сигнализират, че той ще остане там в следващите години, решение, което според анализаторите ще засили допълнително настроенията за риск.

„На пазара има добро усещане“, каза Барт Уакабаяши, мениджър в State Street Bank в Токио.

Доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от валути, достигна ниво от 90,127 пункта, което не се е случвало от април 2018 г. Към 11:39 часа българско време доларовият индекс се понижава с 0,33% до 90,115 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още