Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Еврозоната започва новата година с ускорение на инфлацията от 1,4%

най-голямо увеличение се забелязва в цените на храните, алкохола и тютюна

Еврозоната започва новата година с ускорение на инфлацията от 1,4%

Снимка: Pixabay

Инфлацията в еврозоната се е ускорила с 1,4% на годишна база през януари 2020 г., посочват прогнозните данни на европейската статистическата служба Евростат, публикувани в петък. В сравнение с това през декември беше отчетен ръст на цените с 1,3%.

В случая инфлацията е представена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ). ИПЦ измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от домакинствата за лично, непроизводствено потребление. За неговото изчисление се формира определен набор от стоки и услуги, наречен „потребителска кошница“.

Още по темата

Ако разгледаме основните компоненти на ИПЦ в еврозоната, очакванията са, че храните, алкохолът и тютюнът ще отчетат най-голям ръст в цените си на годишна база през януари (2,2% в сравнение с 2,0% през декември), последвани от енергията (1,8% спрямо 0,2% през декември), услугите (1,5% спрямо 1,8% през декември) и неенергийни промишлени стоки.

Очаква се също така ръстът на базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, да се забави до 1,1% през януари в сравнение с ускорението от 1,3%, отчетено през декември. Този показател е ключов за Управителния съвет на ЕЦБ при вземането на решения за паричната политика на институцията.

Днес бяха публикувани и данни за ръста на брутния вътрешен продукт на еврозоната и Европейския съюз в края на 2019 г. На сезонно коригирана база БВП е нараснал с 0,1% както в еврозоната, така и общо в ЕС през четвъртото тримесечие на 2019 г., съгласно предварителната оценка на Евростат.

През третото тримесечие на 2019 г. БВП нарасна с 0,3% отново и в двете зони.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година измерителят е нараснал с 1,0% в еврозоната и с 1,1% в ЕС28 през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Според първоначалната оценка показателят е отчел годишен ръст за 2019 г. съответно с 1,2% в еврозоната и 1,4% общо за ЕС.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август