IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Далас: Не е добра идея да увеличаваме покупките на облигации

Задържането на лихвите близо до нулата за по-дълго време е все едно да „настъпим педала на газта, докато приближаваме кръстовище“, споделя Робърт Каплан

20:30 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв в Далас Робърт Каплан сигнализира, че гледа скептично на увеличаването на изкупуването на облигации от страна на централната банка на САЩ, с което да осигури допълнителен стимул за американската икономика. Въпреки това Каплан подкрепя предложението за запазване на основните лихвени проценти на нула до 2022 г. и дори до 2023 г., съобщава Ройтерс. 

„Опасенията ми относно покупките на активи са свързани с това, че те могат да изкривят пазарите“, посочи Каплан в интервю, добавяйки: „Това е инструмент, с който бих предпочел да внимаваме“.

Понастоящем Фед купува съкровищни ценни книжа и обезпечени ипотечни облигации на стойност 120 млрд. долара всеки месец, за да подкрепи стабилизирането на финансовите пазари на фона на пандемията от коронавирус и да засили ръста на икономиката чрез намаляване на разходите по дългосрочните кредити.

Каплан изрази несъгласие по-рано този месец относно решението на Фед да поддържа лихвените нива на ниво от нула, докато инфлацията достигна целта от или около 2,25%.

Въпреки че сегашните нива на лихвите са необходими за възстановяването на заетостта и нивото на инфлацията, Каплан смята, че задържането на лихвените проценти на това равнище за по-дълго време представлява ситуация, в която „настъпваме педала на газта, докато приближаваме кръстовище“.

В средата на септември Фед взе решение да запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Позицията отразява новата дългосрочна политика на Фед, в рамките на която инфлацията ще може да се покачи над целта от 2%. Тази промяна бе обявена от гуверньора Джером Пауъл по-рано миналия месец по време на годишната конференция на централната банка в Джаксън Хоул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още