IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Необходими са няколко месеца с инфлация от 2% за повишаване на лихвите

Заместник-управителят на институцията смята, че такива промени не трябва да се предприемат в разгара на най-лошия икономически удар от 90 години насам

20:58 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-управителят на Федералния резерв Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Заместник-управителят на Федералния резерв Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg L.P.

Заместник-управителят на Федералния резерв Ричард Кларида заяви, че централната банка няма да обмисля повишаване на лихвените проценти, докато не постигне 2% инфлация за поне няколко месеца, както и пълна заетост.

„Ние дори няма да започнем да мислим за повишаването им, докато действително не получим инфлация, равна на 2%, която измерваме на годишна база“, каза Кларида в сряда в интервю за Bloomberg.

Миналата седмица Федералният комитет по отворения пазар сигнализира, че ставките ще останат близо до нулата до 2023 г. и адаптира изявлението си след срещата, за да отразява новата му стратегия - да се позволи на инфлацията да се повиши над 2% след периоди на слабо представяне.

„Сега ще преценим кой е подходящият момент, но той наистина е някъде в бъдещето“, добави Кларида.

Заместник-управителят на Фед каза, че повишаването на лихвите ще се случи поне след няколко години, тъй като сега икономиката се възстановява от най-дълбоката си рецесия след Голямата депресия през 30-те години. Той повтори призива на Фед за допълнителна фискална подкрепа, за да се ускори възстановяването.

„Икономиката се възстановява стабилно, но все още сме в дълбока дупка“, каза той. „В дългосрочен план САЩ трябва да се върнат на устойчивия фискален път, но не искате това да се случи в разгара на най-лошия икономически удар от 90 години насам“, обясни Кларида.

Настоящият спад в икономиката генерира инфлация, която все още остава под целта на Фед, посочва той. Резултатът е, че централната банка трябва да се стреми към по-висока от 2% инфлация, за да компенсира слабостта по време на спадове, или очакванията на обществеността ще се отклонят от целта.

„Сега смятаме, че за да закрепим инфлационните очаквания на 2%, трябва, излизайки от рецесията, да отделим известно време над 2%, за да балансираме онези моменти, които сме били по-долу“, твърди Кларида.

По време на онлайн събитие управителят на клона на Фед в Чикаго Чарлс Еванс заяви, че новите насоки предполагат, че „бихме могли да започнем да повишаваме лихвения процент преди да достигнем средна инфлация от 2%. Тепърва трябва да го обсъдим".

Междувременно управителят на клона в Ричмънд Томас Баркин каза, че новите насоки означават, че „ниското ниво на безработица само по себе си няма да доведе до проактивно повишаване на лихвените проценти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още